Mađarska ljuta na Nemačku: Kako puštate da se izbeglice kreću po zemljama EU

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska ljuta na Nemačku: Kako puštate da se izbeglice kreću po zemljama EU

Mađarska traži od Nemačke da razjasni pravnu situaciju u vezi sa kretanjem ilegalnih migranata unutar zemalja Evropske unije, saopšteno je danas u Budimpešti.

Kako je za madjarsku nacionalnu agenciju MTI rekao portparol vlade Andraš Giro-Sas, Nemačka je poslednjih dana demonstrirala popustljiviji stav prema ilegalnim imigrantima koji stižu iz Sirije, što je "povećalo nade" migranata, a krizna situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postala još nejasnija.

Prema njegovom tumačenju, po pravilima Šengena, migranti mogu da napuste Mađarsku samo sa važećim putnim ispravama i vizom zemlje u koju idu. Zbog usklađivanja sa zakonima EU i Mađarske, masa migranata zadržana je na budimpeštanskim železničkim stanicama.

"Kako bi se okončalo to netransparentno i štetno stanje, tražimo od Nemačke da razjasni pravnu situaciju", rekao je Giro-Sas.

Juče su migranti ulogoreni na budimpeštanskoj stanici "Keleti" održali protest kličući na engleskom "Nemačka, Nemačka", ukazujući da je to njihova krajnja destinacija.

Migranti se žale da imaju važeće karte za Nemačku, ali im mađarska policija ne dozvoljava dalje kretanje. Oni su takođe imali primedbe što njihove lične podatke vlasti snimaju, a i da je jedan obrok dnevno koji dobijaju nedovoljan.

Državni sekretar Karolj Kontrat da Mađarska želi da ilegalni migranti napuste zemlju, ali da su, ukoliko bi bili osuđeni u Mađarskoj, zatvori spremni da ih dočekaju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.