MOGERINI: Rusija više nije strateški partner EU!

Izvor: Press, 02.Sep.2014, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOGERINI: Rusija više nije strateški partner EU!

Novoimenovana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas u Evropskom parlamentu da EU više ne vidi Rusiju kao strateškog partnerai da Evropa mora da nađe zajednički odgovor na ukrajinsku krizu.

 
“Rusija je i dalje strateški igrač, ali više nije naš strateški partner”, rekla je Mogerini obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta EU i dodala da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << krivicu za to snosi Moskva. Ona je snažno osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.
“Lavrov me je zvao da ni čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu” izjavilaje ona. Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, je ukazala da još nije kasno da se nađe političko rešenje preko Kontakt grupe, koja je nedavno formirana.
“Kontakt grupa je slabašno svetlo u gotovo potpunoj tami”, ukazala je Mogerini i dodala da EU mora da se zajednički suprotstavi ruskoj “agresiji”.
“U tom smislu, podržavam zaključke Evropskog saveta od 30. avgusta” kazala je ona i najavila da će odluka o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što zemlje članice usaglase stavove o tome na ambasadorskom nivou.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.