Luksemburg: Ministri EU proširili crnu listu

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luksemburg: Ministri EU proširili crnu listu

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) odlučili su danas da prošire prošire spisak imena osoba kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje novcem u evropskim bankama, saopšteno je posle današnjeg sastanka u Luksemburgu.

“Savet je odlučio da proširi listu osoba kojima kojima je zabranjeno izdavanje viza, a imovina zamrznuta”, piše u zaključcima današnjeg ministarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saveta posvećenog ukrajinskoj krizi.

U saopštenju, međutim, nije precizirano da li je reč o listi bivših ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za korupciju, ili ruskih funkcionera koji su podsticali aneksiju delova Ukrajine.

Osamnaest ukrajinskih i 33 ruska funkcionera nalaze se na listi koji je Evropski savet utvrdio na ranijim sastancima, a ranije danas je saopšteno da je na ukrajinsku listu danas dodato još četvoro pojedinaca.

Ministri su, kao i prilikom nekoliko prethodnih sastanaka, oštro osudili to što je Rusija, kako su istakli, destabilizovala situaciju u Ukrajini, i zatražili od Moskve da hitno povuče trupe sa ukrajinske granice.

“Svaka pretnja nasiljem protiv Ukrajine ili bilo koje druge zemlje je neprihvatljiva i mora odmah da se obustavi”, poručili su ministri, koji su istovremeneo pozvali gornji dom ruskog parlamenta da povuče saglasnost za upotrebu ruskih trupa u Ukrajini.

Oni su ponovili više puta ranije izrečenu pretnju da će Rusiji biti uvedene ozbiljne ekonomske sankcije ukoliko ne preduzme korake ka okončanju krize.

Kada je reč o pismu koje je ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje uputio liderima evropskih država u kome ih je upozorio da bi dotok ruskog gasa za Evropu mogao biti obustavljen zbog nagomilanog ukrajinskog duga, ministri su zadužili Evropsku komisiju da sastavi odgovor.

“Veoma smo zabrinuti zbog jednostranog povećanja cene gasa za Ukrajinu”, poručili su oni, naglašavajući da taj spor treba rešavati dogovorom u okviru postojećih zakona.

Ministarski savet je danas odobrio i milijardu evra makroekonomske finansijske pomoći Ukrajinu i odlučio da snizi carinske tarife na ukrajinsku robu namenjenu EU.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.