Ljuta premijerka RS: Kakvo licemerje oko Rusije

Izvor: Mondo, 23.Avg.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljuta premijerka RS: Kakvo licemerje oko Rusije

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je licemerno da se zemljama sa slabim ekonomijama, koje još nisu postale članice EU, sugeriše i preporučuje da"ne treba da nastoje da izvoze na rusko tržište" .

Foto: screenshot/YouTube

Cvijanović je novinarima u Beogradu rekla i da mnogo žali što Republika Srpska nema dovoljno roba da može da ih plasira na rusko tržište i što te robe ne ispunjavaju sve potrebne standarde da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bi mogle da budu izvezene na to tržište.

Kako je dodala, da su ispunjeni ti uslovi, ona bi "jako podržavala izvoz, bez obzira ko je šta sugerisao, jer je ekonomski interes građana da se jača ekonomija".

Ona je izrazila očekivanje da će RS, odnosno BiH, uspeti da proizvode dovoljno da bi mogla da ima rusko tržište kao pouzdanog partnera, na koje može da plasira proizvode.

STIPENDIJE ZA DECU PALIH BORACA

Željka Cvijanović uručila je danas jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 6.000 dolara za desetoro dece poginulih boraca Vojske Republike Srpske koja žive i školuju se u Srbiji. Novčanu pomoć obezbedila je Kancelarija zadužbine studenica u Beogradu, a reč je o deci palih boraca koja pravo na porodičnu invalidninu ostvaruju preko Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

"Sav naš prostor su države koje imaju ozbiljne ekonomske probleme i godinama se borimo sa takvim teškoćama i nema nijedne ekonomske reforme u kojoj smo učestvovali, a da stranci nisu deo tih reformi", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da države kandidati za članstvo u EU ne znaju kada će postati njene članice, te da je prirodno da traže prostor za plasman svojih roba i da nastoje da ojačaju trgovinske, ekonomske i poslovne veze sa svima u svetu.

"Zato sam rekla da je licemerno ako se od takvih zemalja sa tako nemoćnom, nejakom ekonomijom, da im se sugeriše, preporučuje ili stavlja do znanja da ne bi trebalo da nastoje da izvoze na rusko tržište, u ovim okolnostima sada kada su takvi odnosi između EU i Rusije", smatra Cvijanović.

Ona je dodala da RS jeste u dobrim odnosima sa EU, ali da je puno stvari veoma maglovito i pod velikim znakom pitanja, jer nema nijedne vremenske odredice koja garantuje bilo kojoj zemlji koja ima status kandidata ili potencijalnog kandidata, kada će se i da li će se uopšte naći u EU.

Povezane vestiSrbija će poštovati volju EU. Nema sankcija Rusiji

"Zašto onda zatvarati vrata za saradnju sa bilo kim drugim, ako vam to može pružiti ekonomske koristi", upitala je Cvijanović.

Republika Srpska, dodala je, ima jako dobre odnose sa Ruskom Federacijom, koja je pouzdan ekonomski partner, od koga nikada nije imala bilo kakva politička uslovljavanja, za razliku od mnogih drugih koji, kako je rekla, nikada ništa nisu uložili u RS, a stalno izlaze sa različitim zahtevima i uslovljavanjima političke vrste.

Cvijanović je zaključila da jako ceni Rusiju zbog svega što je uradila u RS, poput veoma važnih investicija.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.