Linta: Vlada nema odgovornost za Šešeljeve izjave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Vlada nema odgovornost za Šešeljeve izjave

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je danas da je skandalozna izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića da očekuje od srpskih vlasti da osude izjave Vojislava Šešelja prema Hrvatskoj ako žele da budu deo EU i istakao da Vlada Srbije nema nikakvu odgovornost za Šešeljeve izjave.

"Vlada Srbije nema apsolutno nikakvu odgovornost za Šešeljeve izjave a odgovornost za njegovo puštanje snosi isključivo Sudsko veće Haškog tribunala. Umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što neosnovano napada Srbiju, hrvatski premijer bi trebalo konačno da prestane da ćuti o masovnom kršenju ljudskih prava prognanih i preostalih Srba u Hrvatskoj", kazao je Linta za Tanjug.

On je upozorio da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda, jer su diskriminisani u delu zakonodavstva i u postupanju nadležnih državnih organa, napominjući da Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina i nije vratila oduzeta stanarska prava i poljoprivredno zemllište.

"Takođe, nije omogućila naknadu štete za srušenu imovinu u terorističkim akcijama, još uvek nije završila obnovu porušenih kuća", kazao je Linta, dodajući da je Hrvatska odredila "bezobrazno visoke" cene otkupa za stanove koje su srpski povratnici dobili kroz tzv. program stambenog zbrinjavanja, a nije isplatila ni zaostale penzije i deviznu štednju.

Uz to, dodao je Linta, nastavljena su stalna hapšenja, kako bi se zastrašili prognani Srbi da se ne vraćaju svojim kućama.

On je pozvao EU da insistira da Hrvatska konačno sprovede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim se garantuje službena upotreba srpskog jezika i ćirilice u lokalnim samoupravama u kojima je učešće Srba veće od jedne trećine stanovništva.

Taj zakon garantuje i proporcionalno zapošljavanje Srba u pravosuđu, policiji i državnoj upravi u opštinama i gradovima gđe je učešće Srba veće od 15 odsto i u županijama gđe je veće od pet odsto.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko) Srbi čine preko 33 odsto stanovništva a u 10 županija čine više od pet.

U velikoj većini od 23 lokalne samouprave, gđe Srbi čine više od trećine stanovništva, nisu postavljene dvojezične table na državnim i javnim institucijama, a ni u jednoj nisu postavljeni dvojezični natpisi naselja, opština i gradova, naveo je Linta.

Linta očekuje od hrvatskog premijera Milanovića "da pokaže odgovornost i osudi kao neozbiljnu i smešnu inicijativu Jadranke Kosor da Hrvatski sabor deklaracijom osudi javne istupe Vojislava Šešelja".

"U suprotnom, to bi bio još jedan dokaz da aktuelna hrvatska vlast namerava prema Srbiji da vodi politiku ucenjivanja i pritisaka a ne evropsku politiku saradnje, jačanja dobrosusedskih odnosa i rešavanja otvorenih pitanja putem stalnog dijaloga", zaključio je Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Hrvatska da prestane sa politikom ucenjivanja"

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2014

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije osuđuje skandaloznu i ucenjivačku izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je zatražio da Srbija osudi izjave Vojislava Šešelja o Hrvatskoj, ako želi da bude dio EU. ..Hrvatska prema Srbiji vodi politiku ucenjivanja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.