Lideri  EU za jaču saradnju s NATO, podrška vladi Libije

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU za jaču saradnju s NATO, podrška vladi Libije

Lideri Evropske unije su na zasedanju u Briselu razmotrili Globalnu EU strategiju za spoljnu i bezbednosnu politiku i založili se za jačanje veza s NATO pošto su o saradnji dve organizacije razmenili mišljenja s generalnim sekretarom Atlantskog saveza Jensom Stoltenbergom.

Šefovi država ili vlada EU su u zaključcima posle prvog dana zasedanja podržali dalje snaženje veza izmedju Unije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NATO, "u svetlu zajedničkih ciljeva i vrednosti, imajući u vidu nevidjene izazove s juga i istoka".

U zaključcima lidera EU se navodi da "to novo stremljenje mora poprimiti oblik uzajamne praktične saradnje na odabranim područjima".

"Ovaj novi podstrek saradnji EU-NATO će uslediti u duhu pune otvorenosti i punog poštovanja samostalnosti odlučivanja i postupaka obe organizacije, biće zasnovan na načelu učešća svih strana i bez preduslova i uticaja na posebne odlike bezbednosne i odbrambene politike bilo koje članice EU", stavili su do znanja lideri EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg će, kako je navedeno, o tome izdati saopštenje na samitu Atlantskog saveza u Varšavi u julu.

Lideri EU su takodje ponovili rešenost da podrže libijsku Vladu nacionalnog dogovora (GNA) i pozvali sve grupe u Libiji da rade s tom vladom kao jedinom legitimnom u zemlji s ciljem da se povrati stabilnost, suzbije terorizam i uhvati u koštac s migracijom preko srednjeg Sredozemlja.

Takođe su pozdravili rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je pomorskim snagama EU omogućeno da uvedu blokadu šverca oružja preko Libije i obuče libijsku graničnu stražu.

Holandski premijer Mark Rute je vođe Unije, stoji u zaključcima, upoznao s ishodom referenduma na kojem su se holandski gradjani izjasnili protiv potpisivanja sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Ukrajinom.

Rute je liderima EU predočio i "zabrinutost koja je ispoljena u raspravi pred referéndum", a vodji Unije su "pozvali Savet ministara da se što pre pozabavi razlozima te zabrinutosti".
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šefovi EU za jaču saradnju s NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2016

Vođe Evropske unije su na zasedanju u Briselu razmotrili Globalnu EU strategiju za spoljnu i bezbednosnu politiku i založili se za jačanje veza s NATO pošto su o saradnji dve organizacije razmenili mišljenja s generalnim sekretarom Atlantskog saveza Jensom Stoltenbergom...Šefovi država ili vlada...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.