Lideri EU: Nema povlastica za Veliku Britaniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2016, 05:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU: Nema povlastica za Veliku Britaniju

Neće biti nikakvih povlastica Velikoj Britaniji u postupku izlaska iz Evropske unije koji posle Bregzita treba odmah pokrenuti, a u budućim, najpre temeljito ispregovaranim odnosima, London može sklopiti sporazum o povratku u jedinstveno trzzište Unije samo ako pristane i na slobodno kretanje gradjana, a ne samo robe, usluga i kapitala.

To su praktično svi lideri 27 članica EU stavili do znanja britanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijeru u ostavci Dejvidu Kameronu večeras prvog dana sastanka na vrhu, rekli su evropski diplomatski izvori na samitu u Briselu.

Junker: Britanija mora što pre da pojasni svoju poziciju

Šef Evropske komisije Žan - Klod Junker pozvao je danas Veliku Britaniju da što je pre moguće "pojasni svoju poziciju", po pitanju Bregzita.

Junker je pred Evropskim parlamentom rekao da je Velika Britanija ostala prijatelj Evropskoj uniji, ali da "mora da se izjasni kako bi izbegla neizvesnost", prenosi BBC.

Time su lideri EU, kako je navedeno, sadašnjoj i budućoj britanskoj vladi predočili da ne mogu računati samo na povlastice i "EU à la carte, već moraju pristati i na slobodno kretanje državljana članica EU, što su pristalice izlaska Britanije iz EU navodili kao jedan od glavnih razloga za razlaz s Unijom.

To je uoči samita nagovestila i nemačka kancelarka Angela Merkel, iako je ona, za razliku od većine drugih vodja EU, rekla da se britanskim vlastima mora dati nešto vremena da pokrenu postupak na temelju člana 50. temeljnog akta EU, Lisabonskog ugovora, kojim je utvrdjen mehanizam izlaska neke zemlje iz Unije.

I visoka predstavnica EU Federika Mogerini je u programskoj poruci, sažimajući besumnje stavove ogromne većine članica Unije, podvukla da sad britanske vlasti moraju uvažiti na referendumu izraženu volju većine britanskih gradjana i to "pretvoriti u stvarnost" bez oklevanja.

"Nikakvog razdoblja neizvesnosti ne sme biti... nema napola članica EU i vlasti Velike Britanije imaju odgovornost i prema ostalim gradjanima Unije kojih je 440 miliona", podvukla je Federika Mogerini, napomenuvši da EU ubuduće može pregovorima sklopiti i tesne veze na poljima spoljne politike i bezbednosti.

A da su stvari krajnje ozbiljne ne samo za britansko ostrvo, jer je funta izgubila prilično na vrednosti, već i za celu Uniju koja je sad rešena da učvrsti svoje redove, a naročito ekonomiju i finansije evrozone, upozorio je i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, koji je obelodanio da će i evrozona zbog Bregzita imati pad bruto domaćeg proizvoda izmedju 0,3 i 0,5 odsto u iduće tri godine.

Članice EU koje traže da Kameron odmah pokrene član 50. Lisabonskog ugovora o razdruživanju, predvode Francuska i Belgija, koje naročito žele da izbegnu da se otezanjem pregovora s Londonomč i naročito situacijom da Britanci mogu birati šta im se svidja, a šta ne u Uniji, daju "municiju" i drugim snagama u EU koje bi da razlabave ustrojstvo ili čak napuste Uniju.

Visoka predstavnica EU Mogerini će sutra vodjima EU, drugog dana samita na kojem neće učestvovati Kameron, predstaviti novu Globalnu strategiju EU, naročito sa stanovišta bezbednosti i spoljne politike.

A u krugovima EU je kružila i inicijativa šefova diplomatija Nemačke i Francuske Frank-Valtera Štajnmajera i Žan-Marka Eroa, koji tražze da se i jačanjem odbrambene strukture EU osnaži delovanje Unije na medjunarodnoj pozornici i posebno u bitki protiv terorizma, što je velika briga svih evropskih gradjana.

Štajnmajer i Ero naglašavaju da se i druge velike glavobolje Evropljana, poput imigrantske krize, moraju lecčti snažnom zaštitom spoljnih granica i solidarnom raspodelom pristiglih izbeglica.

Ministri dve najsnažnije evropske države kažu da se i iz zajedničkih evropskih blagajni mora podstaći privredni rast, zapošljavanje, ustanoviti Evropski monetarni fond i ojačati evrozona, uključujući postavljanje premijera ekonomske "vlade" evrozone.

Merkel: Britanci neće moći da biraju šta im se svidi

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Nemačka odlučna da radi na jačanju Evropske unije posle Bregzita, dok je Britancima poručila da u pregovorima neće moći da biraju samo ono što njima odgovara.

EP traži od Britanije da odmah aktivira proces izlaska

Evropski parlament zatražio je danas od Velike Britanije da "odmah" aktivira klauzulu o izlasku iz EU, predvidjenu Lisabonskim ugovorom, da bi se "za sve izbegla štetna neizvesnost i zaštitio integritet Unije".

U rezoluciji usvojenoj sa 395 glasova za, uz 200 protiv, evroposlanici su takođe naglasili da volja britanskog naroda "treba da bude u potpunosti i brižljivo poštovana".

Ona je u govoru u Bundestagu uoči odlaska u Brisel, rekla da Nemačka takođe želi da zadrži bliske odnose sa Britanijom.

"Od Britanije zavisi da inicira sledeće korake ka napuštanju EU kako bi bilo kakvi neformalni, ili formalni pregovori o njenoj budućnosti mogli da počnu", naglasila je Merkel.

Istovremeno je, kako prenose nemački mediji, Britancima poručila da će EU "osigurati da se pregovori ne vode po principu 'biram najbolje'".

Onaj ko želi da izađe iz porodice EU, ne može da očekuje da odbaci sve obaveze, a da zadrži privilegije, naglasila je nemačka kancelarka.

Takođe je dodala da je sada od ključnog značaja izbeći sve mere koje bi mogle da ohrabre druge zemlje da napuste EU.

"Osećamo koliko je značajno da svih 27 preostalih zemalja u EU pokaže da su voljne i sposobne da preduzmu prave korake napred", rekla je Merkel.

Tusk zakazao samit o budućnosti EU za septembar

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da će u septembru u Bratislavi biti održan sastanak lidera Evropske unije na temu budućnosti EU nakon referenduma u Britaniji.

Evropa u krizi zbog manjka demokratije, odsustva društvene kohezije i solidarnosti

Grčki premijer Aleksis Cipras je danas, dolazeći na samit EU u Briselu, rekao da je "Evropa stigla u predvidivu krizu zbog manjka demokratije, zbog odsustva društvene kohezije i solidarnosti".

Grčki premijer je izrazio nadu da će "ishod referenduma u Velikoj Britaniji biti alarm za buđenje Evrope".

Tusk je podsetio da EU neće moći za započne pregovore o izlasku Britanije sve dok vlada u Londonu i formalno ne izrazi svoju nameru za napuštanje bloka, prenela je agencija AP.

"To je jedini zakonski put kojim ovaj proces mora da ide", naveo je Tusk.

On je izjavio je i da je zvanični Brisel spreman da odmah danas sa Londonom  pokrene pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

"Evropa je spremna da započne proces razvoda, ako treba danas,  bez ikakvog entuzijazma. Ovo nije scenario koji smo zamišljali", rekao je Tusk novinarima u Briselu, a prenela je agencija AFP.

Kameron stigao na EU samit kod "suseda, prijatelja, saveznika"

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas, po dolasku na samit EU u Briselu, da želi "najbliže moguće" odnose s Unijom nakon što je Velika Britanija glasala za napuštanje bloka.

AFP prenosi da je Kameron dodao da bi odvajanje trebalo da bude "što konstruktivnije moguće".

Agencija navodi da je prilikom dolaska na samit, koji treba da ode sa funkcije tokom narednih nedelja, britanski premijer kazao novinarima da će "težiti najbližem mogućem odnosu u oblasti trgovine i saradnje na polju bezbednosti".

AP prenosi da je Kameron takođe insistirao da britanski narod "ne sme da okrene leđa Evropi".

"Ove zemlje su naši susedi, naši prijatelji, naši saveznici, naši partneri", rekao je Kameron.

Agencija podseća da je on prošle nedelje objavio da će podneti ostavku nakon što je na referendumu Britanija izglasala napuštanje EU i naveo da će njegov naslednik voditi pregovore o tom procesu.



244

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.