Lider PPK pozvao EU i SAD da pokrenu mirovnu incijativu u Turskoj

Izvor: Blic, 29.Nov.2015, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider PPK pozvao EU i SAD da pokrenu mirovnu incijativu u Turskoj

Lider kurdskih pobunjenika Džamil Bajik pozvao je danas Evropsku uniju (EU) i SAD da pokrenu mirovnu inicijativu kako bi se okončao "građanski rat" koji je, prema njemu, u toku u Turskoj.

"Ne želimo da se borimo. Želimo političko rešavanje situacije, a za to nam je potrebna treća strana", izjavio je predsednik Radničke partije Kurdistana (PPK) u izjavi za nemački list Bild.

Bajik je rekao da zbog toga poziva SAD ili Nemačku kao članicu EU i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treću stranu u rešavanju tog pitanja.

PPK se nalazi na spisku terorističkih organizacija u SAD i EU. Bajik je rekao da PPK treba da bude skinuta s tog spiska zbog uloge Kurda u borbi protiv džihadista iz Islamske države.

Prema njegovim rečima, na jugu Turske se nalaze turski tenkovi, artiljerija i helikopteri protiv kurdskog stanovništva.

"Turska vlada je saopštila da će rat trajati dok se ne ubije poslednji kurdski borac ili se sam ne preda. Za nas, Kurde, to znači da smo u građanskom ratu s Turskom", rekao je Bajik.

Bivši lider PKK Abdulah Odžalan koji izdržava kaznu doživotnog zatvora zbog terortizma, 2013. godine je proglasio prekid vatre i naredio svojim borcima da se povuku u baze na severu Iraka, kako bi se olakšali mirovni pregovori započeti 2012. godine.

Prekid vatre se uglavnom poštovao, ali je PKK kasnije zaustavila povlačenje boraca, optužujući Tursku da nije ispunila svoje obaveze. Mirovni pregovori su prekinuti 20. jula posle samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču na granici sa Sirijom.

Za tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekolio desetina hiljada ljudi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.