Lavrov: Izbor EU ili Rusija je laž

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Izbor EU ili Rusija je laž

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Srbiju na putu ka članstvu u EU očekuju mnoge prepreke, uključujući pitanje Kosova.

On je pozvao Brisel da ne uslovljava pristupni proces Srbije prekidanjem veza s Moskvom.

"Jasno je da postoje brojne prepreke na putu ka potencijalnom članstvu, od nerešenih pitanja proisteklih iz sukoba na području bivše Jugoslavije (koja se osećaju širom srpskog društva), do obimnih i bolnih reformi koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sprovode u raznim oblastima", naveo je Lavrov.

On je u autorskom tekstu za magazin "Horajzons" postavio pitanje koliko EU, sve umornija od sopstvenog proširenja, uzima u obzir sve te aspekte i koliko je spremna da pokaže strpljenje i taktičnost.

Problem Kosova, prema njegovim rečima, ostaje "ozbiljan izazov" pošto lideri u Prištini smatraju priznanje nezavisnog Kosova od Beograda "cenom za prijem u EU".

Šef ruske diplomatije izrazio je stav da bi Beograd trebalo da na nezavisan način donosi odluke o svim tim aspektima.

Lavrov je, kao pozitivan primer izgradnje produktivnih odnosa usmerenih ka budućnosti, naveo snažan razvoj rusko-srpske saradnje, koja je prerasla u strateško partnerstvo.

On je podsetio da je poseta Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina 16. oktobra bila prilika za postizanje novih sporazuma, a da su duboki istorijski odnosi dveju zemalja potvrđeni i prilikom posete, mesec dana kasnije, patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila Srbiji.

"U tom smislu, voleo bih da iznesem komentar o sve učestalijim pokušajima nametanja Beogradu lažnog izbora između EU i Rusije. Mi polazimo od činjenice da je Srbija suverena država koja vodi nezavisnu spoljnu politiku, uključujući i kada je reč o evropskim integracijama", naveo je Lavrov.

Odluka srpskih lidera da izaberu i članstvo u EU i očuvanje odnosa prijateljstva i saradnje sa Rusijom predstavlja "suveren izbor koji zaslužuje poštovanje", rekao je Lavrov, naglasivši da se takav izbor temelji na stavu većine građana Srbije i da je u potpunosti u skladu s političkim i ekonomskim interesima zemlje.

"Pozivamo naše partnere u Briselu da se ponašaju na ispravan način i da izbegnu povezivanje napretka u pristupnim pregovorima s prekidanjem prirodnih veza između Srbije i Rusije", naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Izbor EU ili Rusija je laž

Izvor: Studio B, 28.Jan.2015

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da Srbiju na putu ka članstvu u EU očekuju mnoge prepreke, uključujući pitanje Kosova...On je pozvao Brisel da ne uslovljava pristupni proces Srbije prekidanjem veza s Moskvom..."Jasno je da postoje brojne prepreke na putu ka potencijalnom...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.