Lajtl: Obrazovanje - ključ uspeha na putu ka EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajtl: Obrazovanje - ključ uspeha na putu ka EU

Srbija je zemlja koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, a Austrija, koja je najveći investitor, želi da je podrži u tome, pri čemu je jedna od važnih stvari saradnja u obrazovanju, ocenio je danas predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl.

On je, povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Visoke strukovne škole IMC iz Kremsa, rekao da ga raduje veliko interesovanje medija za ovaj događaj, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << to pokazuje da je prepoznato da je obrazovanje važan ključ važan ključ uspeha za svaku zemlju.

"Srbija je zemlja koja je na putu ka EU, Austrija je najveći investitor i želi da je podrži na tom putu, kroz prenošenje iskustva iz inicijalno obrazovanja. Jedna od važnih stavki na tom putu je upravo obrazovanje", rekao je on u obraćanju.

On je kazao da je ponosan što Srbija i Austrija sarađuju u obrazovanju, ali i da je bitno da se što više ljudi iz dve zemlje sastaju što ćešće.

"Bitno je da se mladi sastaju jer takva razmena doprinosi i privrendoj razmeni, jer ona ide preko ljudi", poručio je Lajtl.

Nakon više od 10 godina uzajamne razmene informacije i znanja, i nekoliko poseta studenata i nastavnika IMC Univerziteta u Kremsu sastavljen je Memorandum o razumevanju između ove dve naučne institucije.

Spoj tradicije i najsavremenije teorije i prakse u oblastima interesovanja između više od 120 godina starog fakulteta u Beogradu i jednog od najprestožnijih privatnih fakulteta u Austriji, otvara prostor za buduću uspešnu saradnju.

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Jens Enen, sa Visoke škole IMC, objasnio je šta će omogućiti Memorandum.

Ona će naročito da se ogleda u mogućnosti uspostavljanja zajedničkih naučnih i stručnih projekata, formiranje integraclnih kratkoročnih kurikulima posebno u oblasti turizma, ekološkog menadžmenta i održivog razvoja, organizaciju naučno stručnih skupova, posetu i razmenu studenata svih nivoa i nastavnika, zajednička izdanja i publikacije i drugo.

Imajući u vidu visok nivo razumevanja između ove dve institucije, kao i bogatu međunarodnu saradnju koje one imaju širom sveta, te posebno dobre odnose između austrijskih i srpskih naučnih institucija i brojne bilateralne potpisane sporazume između njih, ovaj memorandum nastavlja trag započetog i konkretizuje kooperaciju u narednim godinama, istaknuto je pred potpisivanje.

Velimir Šećerov sa Geografskog fakulteta ukazao je da taj fakultet ima razvijenu saradnju sa drugim univerzitetima u Austriji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.