Kurc želi nove impulse u politici proširenja EU

Izvor: Blic, 25.Apr.2014, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc želi nove impulse u politici proširenja EU

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je večeras nove impulse u politici proširenja EU, ukazujući povodom država zapadnog Balkana, da je potrebno još više evropske perspektive za zemlje koje još nisu uspele da postanu članice.

On je, na konferenciji povodom desete godišnjice velikog proširenja u Beču, kazao da bi više evropske perspektive bio odgovor na frustraciju mnogih građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Istovremeno je bio skeptičan povodom pristupanja Ukrajine EU, dodajući da je potrebno da se ponovo razmotre modeli partnerstva, jer je on zemlje kao što su Moldavija i Ukrajina, zbog njihovih težnji za pristupanjem, doveo do problema.

Prema mišljenju ministra, EU mora dalje da se razvija, kako ne bi izgubila korak na međunarodnom planu. Kurc je ukazao da pozitivno iskustvo Austrije sa rundom proširenja iz 2004., koja je donela dodatni godišnji privredni rast u visini od 0,4 odsto.

- Proširenje još nije završeno - poručio je državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova Igor Senčar.

Za razliku od Kurca, on smatra da su Turska i istočne susedne zemlje potencijalni kandidati za članstvo u EU.

Uzdržaniji je bio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji je naglasio da proširenje nije humanitarno pitanje, već da bi Evropa svakim novim članom trebalo da bude snažnija.

Lajčak je rekao da se pokazuje na zapadnom Balkanu da sama perspektiva pristupanja ne donosi napredak, jer političari nisu „odradili svoje zadatke“.

Takođe je ocenio da o pristupanju Ukrajine ili Moldavije trenutno ne treba pričati, jer su te zemlje po tom pitanju podeljene i još se nisu odlučile.

Državna sekretarka za evropska pitanja Mađarske Eniko Đeri ukazala je na "transformišuću moć evropske perspektive", navodeći kao primer napredak najmlađe članice - Hrvatske. Ona je istovremeno upozorila da Brisel svoje članice tretira kao đake, jer to šteti evropskoj ideji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dobra vest za Srbiju? Kurc želi nove impulse u politici proširenja EU

Izvor: Blic, 25.Apr.2014

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je večeras nove impulse u politici proširenja EU, ukazujući povodom država zapadnog Balkana, da je potrebno još više evropske perspektive za zemlje koje još nisu uspele da postanu članice...On je, na konferenciji povodom desete godišnjice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.