Kurc za prevazilaženje krize u odnosima Rusije i EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc za prevazilaženje krize u odnosima Rusije i EU

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc ocenio je danas u Moskvi da izlaz iz krize u odnosima između Rusije i EU treba tražiti u dijalogu.

"Za mene ne postoji alternativa dijalogu," rekao je Kurc u intervjuu ruskoj agenciji Tas s uoči radne posete Rusiji.

Prema njegovim rečima, u trenucima krize posebno je značajno ići putem pregovora. To je za Austriju najvažnije i to je ono za šta se zalaže u okviru Evrope, dodao je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"U saradnji sa Rusijom ima izazova a njihovo rešavanje je od suštinskog značaja i otvara široke mogućnosti," rekao je austrijski šef diplomatije.

Evropski savet je u martu 2015. godine jasno definisao uslove za ukidanje sankcija i tražio punu primenu sporazuma iz Minska.

"Pozivam sve strane u sukobu da rade na postizanju ovog cilja blisko sarađujući sa posmatračkom misijom OEBS-a," rekao je Kurc.

Ministar inostranih poslova Austrije počeo je danas niz radnih poseta, koje će ga odvesti u Minsk, Moskvu i Kijev.

Kurc je sinoć otputovao iz Beča u Minsk, gde pre dolaska u Moskvu imao zakazne razgovore sa beloruskim zvaničnicima.

Tokom sutrašnjeg dana Kurc će položiti venac na spomenik neznanom junaku u Moskvi i potom razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Uoči posete Kurca Moskvi Ministarstvo spoljnih poslova Rusije se pozitivno izjasnilo o Austriji.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Austrija među državama članice EU koje su protivnice "duge konfrontacije sa Rusijom, kao i proširenja sankcija".

Taj negativan stav, prema kaznenim merama EU, kako ističe rusko ministarstvo, podržavaju brojni austrijski političari, ličnosti javnog života i većina preduzetnika.

U saopštenju, objavljenom na sajtu Ministarstva, navodi se da se odnosi Rusije i Austrrije pozitivno razvijaju, i da su zasnovani na međusobnom poverenju, stabilnosti i nepostojanja ozbiljnih problema.

Ambasador Austrije u Rusiji Emil Briks najavio je da će težište razgovora Kurca i Lavrova biti napredak u primeni sporazuma iz Minska u cilju rešenja krize u Ukrajini.

Inače Austrija namerava da 2017. preuzme predsedavanje OEBS.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurc: Ne postoji alternativa dijalogu

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2015

MOSKVA - Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc kazao je danas u Moskvi da izlaz iz krize u odnosima između Rusije i EU treba tražiti u dijalogu..."Za mene ne postoji alternativa dijalogu," rekao je Kurc u intervjuu ruskoj agenciji Tas s uoči radne posjete Rusiji...Prema njegovim riječima,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kurc za prevazilaženje krize u odnosima Rusije i EU

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 00:00

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc ocenio je danas u Moskvi da izlaz iz krize u odnosima između Rusije i EU treba tražiti u dijalogu..."Za mene ne postoji alternativa dijalogu," rekao je Kurc u intervjuu ruskoj agenciji Tass uoči radne posete Rusiji...Prema njegovim rečima, u trenucima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.