Kurc: Zbog finansijske krize smo se sastajali...

Izvor: B92, 03.Sep.2015, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Zbog finansijske krize smo se sastajali...

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da lideri Evropske unije moraju hitno da osmisle zajednički plan za izbegličku krizu.

U suprotnom će se, kaže, sve više zemalja odlučivati za primenu sopstvenih mera.

"Neverovatno je da smo tokom finansijske krize mogli stalno da se sastajemo i da smo iznašli zajedničko rešenje, ali kad je reč o ovoj izbegličkoj krizi ništa se ne dešava nedeljama, pa čak ni mesecima", rekao je Kurc u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intervjuu za Rojters.

"Za Evropu izazov ne predstavlja samo veliki broj izbeglica, već i činjenica da Dablinski sistem u ovom trenutku ne funkcioniše", istakao je šef austrijske diplomatije, govoreći o propisima prema kojima migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji EU u koju stignu.

Dablinski sporazumom zemlje članice EU su obavezne da ispitaju zahteve azilanata za međunarodnom zaštitom pod Ženevskom konvencijom i direktivama EU.

Ženevska konvencija je multilateralni sporazum UN koji definiše koje izbeglice, prava osoba kojima je garantovan azil i odgovornosti nacija koje daju azil.

Kurc je podržao ideju o raspodeli izbeglica po sistemu kvota i rekao da očekuje da će čuti više detalja o francusko-nemačkoj inicijativi na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu sutra i u subotu.

Francuski predsednik Fransoa Oland je ranije u toku dana izjavio da su se zvanični Pariz i Berlin dogovorili da predlože stalni i obavezni sistem prihvata izbeglica i tražilaca azila, a posebno Sirijaca, u EU.

Neuspeh u iznalaženju brzog rešenja predstavlja opasnost za neke od osnovnih principa zajedničkog bloka, upozorio je Kurc.

"Mnogi naši standardi, mnogi naši osnovni principi su u opasnosti. Ako ne budemo u stanju da obezbedimo svoje spoljne granice, sve više i više vlada će dovoditi u pitanje model otvorenih granica", rekao je Kurc, misleći na Šengenski sporazum, koji omogućava slobodno kretanje izmedju 26 država članica EU.

Na pitanje o otporu Velike Britanije da primi izbeglice u mnogo većem broju nego do sad, Kurc je izjavio da predlozi reformi EU koje iznosi zvanični London, koji trenutno pregovara o uslovima svog članstva u Uniji, treba da se iskoriste za širu debatu o budućem obliku tog bloka.

"Izbeglička kriza nam je pokazala da EU nije završen projekat i da mora da se povede diskusija o njenom poboljšanju. Ali, naravno, to mora da bude odnos uzimanja i davanja", rekao je Kurc.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.