Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristijan Berger na čelu Delegacije EU u Ankari

Austrijski diplomata Kristijan Berger preuzeće u ovom trenutku veoma škakljivu funkciju šefa Delegacije EU u Turskoj, prenose danas bečki mediji.

#SonDakika ! AB'nin yeni Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger oldu pic.twitter.com/xE18IseErB https://t.co/OrLo1uic0z #Flaş

Ssefica evropske diplomatije Federika Mogerini obavestila je telefonom ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Ccavušoglua o ovoj odluci.

Berger je do sada bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zamenik direktora u Spoljnoj službi EU, i zadužen za Egipat, Siriju, Liban i Jordan.

On će, na mesto šefa Delegacije EU u Ankari, zameniti od 1. avgusta nemačkog diplomatu Hansjerga Habera, koji je podneo ostavku u junu.

Haber je prethodno ušao u sukob sa turskim vlastima, pošto je na jednoj manifestaciji u vezi spora izmedju Unije i Turske o viznoj liberalizaciji citirao poslovicu iz svoje zemlje:

"Početi kao Turčin i završiti kao Nemac", dodajući da je to u toj zemlji obrnuto.

Vlada u Ankari optužila je Habera da se ismeva Turcima.

Inače Haber nije bio prvi izbor Mogerinijeve u oktobru prošle godine i prošao je samo na insistiranje Berlina, pa je ostavka vezana i za stalne tenzije diplomate sa "njegovom šeficom".

Berger je, pored Hans-Ditmar Ssvajsguta u Pekingu, drugi Austrijanac koji vodi Delegaciju EU u jednoj zemlji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Turska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.