Kosovska vlast traži skidanje zastave sa zabranjene liste EBU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Apr.2016, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska vlast traži skidanje zastave sa zabranjene liste EBU

Kosovske vlasti uputile su pismo Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) sa zahtevom da se odmah ukloni zastava Republike Kosova sa liste zabranjenih simbola za izlaganje tokom Evrovizije. To je za RSE potvrdio vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi.

“Verujemo da je izjednačavanje zastave jedne evropske države koju je priznalo većina članica EBU-a, a koja će inače da se vijori na Olimpijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << igrama u Rio de Janeiru, sa zastavom terorističke organizacije koja je odgovorna za ubistva, zločine i genocid (IDIL), potencijalna kleveta. U razgovorima smo sa našim pravnim ekspertime kako bi sprečili dalje povrede EBU-a kosovskom imidžu”, kazao je Seljimi.

On je dodao i da je za žaljenje to što EBU već pet godina okleva da uključi Kosovo u ovo takmičenje, ali je ipak izrazio nadu da će Kosovo sledeće godine imati svog predstavnika na Evroviziji.

Prethodno je Radio televizija Kosova (RTK) tražila povlačanje kosovske zastave sa liste zabranjenih zastava na  Eurosongu.

Iz Evrovizije je pak za RSE  rečeno da se odluka o zabrani unošenja zastave Kosova na Eurosongu tiče uvođenja konzistentnih pravila, te da ta odluka nije protiv Kosova ili bilo koje druge države ili teritorije.

To je u pismenom odgovoru za RSE potvrdio, Paul Jordan, menadžer za komunikacije Evrovizije. To pravilo važi i za, kako je rekao Jordan, škotsku nacionalnu zastavu.

Na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije zabranjeno je unošenje više zastava među njima i zastave Kosova, Palestine, Krima, Donjeck Republike, Nagorno Karabaha, sjevernog Kipra zajedno sa zastavom militantne "Islamske države".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Evrovizija 2015

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.