Konvoj ušao u Lugansk, osude EU i NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvoj ušao u Lugansk, osude EU i NATO

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je izjavio da ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu predstavlja kršenje međunarodnog zakona i pozvao Moskvu da vrati situaciju u međunarodne pravne okvire. Postupak Moskve osudili Evropska unija i NATO. Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Angelom Merkel poručio da su "dalja odlaganja bila neprihvatiljiva s obzirom na humanittarnu katastrofu" na istoku Ukrajine.

Svi kamioni sa ruskom humanitarnom pomoći koji su danas ušli u Ukrajinu stigli su večeras u Lugansk i sada je u toku istovaranje robe, saopštio je predstavnik za medije samoproklamovane Luganske Republike.

Čim istovarimo svu pomoć, počeće njena raspodela stanovnicima Luganska, rekao je portparol Gradskog veća, prenosi Itar tas.

On nije isključio mogućnost da jedan deo pomoći kasnije bude prosleđen u Donjeck.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije uputilo je 12. avgusta 270 kamiona sa hranom, lekovima, generatorima i vrećama za spavanje stanovništvu na istoku Ukrajine, ali vlasti u Kijevu do danas nisu dali dozvolu za njihov ulazak u zemlju, pa je Moskva jednostrano odlučila da konvoj pređe granicu i uputi se ka odredištu.

Informaciju da su kamioni stigli u Lugansk preneo je i AP, čiji reporter sa lica mesta navodi da je grad u rukama pobunjenika, iako je proteklih dana Kijev tvrdio da je vojska uspela da zauzme njegov veći deo i da se u centru vode ulične borbe.

Porošenko je u komentaru objavljenom na predsedničkom vebsajtu, da je više od 100 ruskih kamiona prešlo granicu bez kontrole ukrajinskih carinika ili graničnih službenika i bez pratnje zvaničnika Međunarodnog Crvenog krsta.

"Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog zakona", rekao je Porošenko.

AP: Ulaskom ruskog konvoja povećan ulog u Ukrajini

Jednostrani potez Rusije povećao je ulog na istoku Ukrajine jer bi bilo kakav napad na konvoj direktno uključio rusku vojsku u sukob između ukrajinske vlade i pobunjenika na istoku zemlje, ocenjuje agencija Asošiejted Pres (AP).

AP podseća da Ukrajina već dugo optužuje Rusiju za podršku i naoružavanje pobunjenika, što Rusija odbacuje.

Oko 100 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo je danas carinu, izjavio je portparol ruske carine, preneo je Itar-Tas, a šef ukrajinske službe bezbednosti je rekao da je to "direktna ruska invazija".

"Oni su ušli u Ukrajinu bez dozvole i bez učešća Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili ukrajinskih graničara", rekao je novinarima portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, preneo je Rojters.

Lisenko je istakao da je za bezbednost konvoja koji je prešao na teritoriju pod kontrolom proruskih snaga "odgovorna isključivo Moskva", navodi AFP.

"Ukrajinska strana je predložila razgovore sa Rusijom, ali Rusija nije prihvatila", rekao je Lisenko, dodajući da će ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova uskoro objaviti saopštenje o ruskom konvoju, prenosi Itar-Tas.

"Mi smatramo da je to direktna ruska invazija na Ukrajinu", poručio je šef ukrajinske službe bezbednosti Valentin Nalivajčenko u odvojenom saopštenju za novinare.

OEBS: U Ukrajinu prešla 134 kamiona, od kojih 34 pregledana

OEBS je saopštio da su danas, u 12:08 sati po lokalnom vremenu, 34 kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći, koji su pregledani prethodnog dana, prešli rusko-ukrajinsku granicu na Donjeckom kontrolnom graničnom punktu, bez pratnje predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Još jedna grupa od 34 kamiona, koji nisu bili pregledani, pratila su prvu grupu i takođe prešli granicu, ušavši u Ukrajinu.

Do 14:20 sati po lokalnom vremenu granicu prema Ukrajini ukupno su prešla 134 kamiona (od kojih 34 pregledana) i još 12 vozila u njihovoj pratnji, uključujući i jedna ambulantna kola, navodi OEBS.

MKCK je obavestio Posmatračku misiju OEBS-a kako njegovi službenici nisu u pratnji ruskog konvoja.

On je dodao da Ukrajina neće upotrebiti silu protiv ruskog konvoja i da želi da izbegne "provokacije", prenosi Rojters.

Putin: Dalja odlaganja oko pomoći neprihvatljiva

Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći u Istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u današnjem telefonskom razgovoru, saopšteno je iz Kremlja.

U razgovoru koji je inicirala nemačka kancelarka, Putin je rekao kako je, nakon "jasnog odugovlačenja" Kijeva, Rusija odlučila da pošalje svoj konvoj pomoći jer bi "dalja odlaganja bila neprihvatiljiva s obzirom na humanittarnu katastrofu u konfliktnoj zoni", prenosi AFP.

EU: "Jasno narušavanje ukrajinske granice"

Evropska unija izrazila je danas žaljenje zbog ruske odluke da pošalje deo svog humanitarnog konvoja u Ukrajinu "bez pratnje Crvenog krsta i ukrajinskog odobrenja", ocenivši taj potez kao "jasno narušavanje ukrajinske granice".

"Pozivamo Rusiju da povuče tu odluku", rekao je portparol diplomatske službe EU, Sebastjen Braban.

On je pozdravio ukrajinske vlasti, koje su optužile Moskvu za "direktnu invaziju", zbog uzdržanosti i spremnost na pregovore da bi se izbegla dodatno zaoštravanje krize.

"Da bi se obezbedilo puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava konvoj, koji treba da bude strogo humanitarne prirode, treba da ima pratnju Međunarodnog crvenog krsta", pored odobrenja ukrajinske vlade na ulasku, podsetio je on.

To podrazumeva, kako je dodao, da se pošalju svi potrebni detalji vezani za tu pomoć i mere da se obezbede predstavnici Međunarodnog crvenog krsta.

Posle nedelju dana čekanja konvoja na ukrajinskoj granici Rusija je danas odlučila da pošalje kamione s humanitarnom pomoći u istočnu Ukrajinu, ocenivši da su iscrpljeni svi "izgovori" koje je Kijev davao da odloži kretanje konvoja.

Rjabkov: Postupamo potpuno u skladu s normama međunarodnog humanitarnog zakona

 Moskva nije prekršila međunarodni zakon, odlukom da pošalje svoj humanitarni konvoj preko granice u Ukrajinu, poručio je danas visoki ruski diplomata.

"Postupamo potpuno u skladu s normama međunarodnog humanitarnog zakona. Ne možemo i nećemo prihvatiti katastrofalnu situaciju u kojoj su se našli ljudi koji žive na jugoistoku Ukrajine", naglasio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u saopštenju.

Moskva je navela da su obezbeđene sve potrebne garancije i da je putanju kretanja konvoja proverio Međunarodni crveni krst. Međutim ova organizacija je navela da njihovi predstavnici neće pratiti konvoj jer nisu dobili dovoljne garancije o bezbednosti.

Rasmusen: Rusija dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

"Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća Međunarodnog Crvenog Krsta", napisao je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

"Umesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rešenje", poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospe u dublju međunarodnu izolaciju.

Pentagon:Moskva da povuče vozila sa ukrajinske teritorije

SAD su izrazile zabrinutost zbog prelaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu i pozvale Moskvu da neodložno povuku svoju opremu i ljudstvo, saopštio je danas Pentagon.

"To što je učinila Rusija predstavlja kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta|, izjavio je na konferenciji za novinare pres sekretar Pentagona Džon Kirbi.

Kirbi je naglasio da Rusija "mora neodložno da povuče svoja vozila i osoblje sa ukrajinske teritorije", prenela je agencija Rojters.

"Ukoliko se to ne desi, doći će do dodatnih posledica i izolacije", upozorio je Kirbi.

Peskov: Ivanov i Ložkin o konvoju razgovarali telefonom

Šefovi kabineta predsedništava Rusije i Ukrajine, Sergej Ivanov i Boris Ložkin, saglasili se danas da postoji potreba za brzim kompletiranjem operacije isporuke ruske pomoći u Istočnu Ukrajinu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovom saopštenju, dvojica zvaničnika su razgovarala telefonom, prenosi Rojters.

Ivanov i Ložkin su se, po Peskovu, saglasili da "niko ne može da sabotira kretanje ruskog humanitarnog konvoja na ukrajinskoj teritoriji", prenosi Itar-Tas.


Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.