Izvor: Blic, 21.Okt.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanadska ministarka napustila pregovore o trgovinskom sporazumu sa EU

Kanadska ministarka za međunarodnu trgovinu Kristija Frilend izjavila je danas da EU nije spremna da potpiše trgovinski sporazum sa Kanadom (CETA) i napustila je pregovore u Briselu.

- Čini mi se da EU nije spremna da potpiše međunarodni sporazum, čak ni sa državom koja deli evropske vrednosti kao što je to Kanada - rekla je Frilend posle napuštanja pregovora sa predstavnicima belgijskog regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Valonija.

Ona je kazala da je Kanada "razočarana", ali da potpisivanje sporazuma trenutno nije moguće.

Nije poznato da li će zvaničnici EU u narednom periodu pokušavati da reše spor sa Valonijom.

Pročitajte još:

Brisel pokušava da ubedi frankofoni belgijski region da podrži takozvani CETA dogovor, za čije potpisivanje je potrebna saglasnost svih članica EU. Belgija može da podrži dogovor samo ako ga jednoglasno podrže svi regioni u toj zemlji.

Svečano potpisivanje sporazuma zakazano je za 27. oktobar, kada je predviđeno da kanadski premijer Džastin Trudo prisustvuje samitu EU-Kanada. Ukoliko se pregovori ne okončaju, potpisivanje sporazuma će najverovatnije biti otkazano.

Zvaničnici Valonije traže jače garancije kako bi zaštitili svoje poljoprivrednike, životnu sredinu i standard potrošača. Oni se boje da bi potpisivanje sporazuma s Kanadom, a kasnije i sa SAD dovelo velike multinacionalne kompanije u Evropu, koje bi mogle da unište mala valonska preduzeća i njihov način života.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Propali trgovinski pregovori EU i Kanade

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2016

BRISEL - Pokušaji da se spasi kanadski trgovinski sporazum sa EU danas su propali nakon što je kanadski ministar za međunarodnu trgovinu Kristija Friland napustila pregovore u Briselu..."Lično sam se puno založila, ali sada mi je jasno, jasno je Kanadi, da je EU nesposobna da postigne sporazum,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.