Kameron upozorio Kataloniju: Ako se odvojite od Španije...

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2015, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron upozorio Kataloniju: Ako se odvojite od Španije...

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas da će Katalonija, ukoliko se izdvoji iz Španije, biti "na kraju reda", iza drugih zemalja kandidata, da bi ponovo ušla u EU.

Govoreći tokom posete Španiji, Kameron je istakao da u vezi sa nezavisnošću Katalonije ima isti stav kakav je imao i pre godinu dana kada je Škotska imala referendum o odvajanju od Velike Britanije, prenosi AFP.

- Bolje nam je zajedno, jači smo zajedno, prosperitetniji smo zajedno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Treba da ostanemo zajedno bez obzira sa kakvom smo situacijom suočeni - istakao je Kameron tokom konferencije za novinare zajedno sa svojim domaćinom, španskim premijerom Marijanom Rahojom.

Jedina razlika između britanskog i španskog premijera povodom mogućnosti odvajanja jednog dela zemlje je u tome što je Kameron odobrio Škotima pravo na referendum o nezavisnosti, dok se Rahoj uporno protivi da prizna isto pravo Kataloncima.

Katalonski lideri, skloni nezavisnosti, žele da regionalni izbori u Kataloniji 27. septembra posluže kao de fakto glasanje za nezavisnost - ukoliko se birači većinski opredele za stranke koje zagovaraju odvajanje od Španije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.