Kameron na poslednjoj večeri u Briselu

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron na poslednjoj večeri u Briselu

Kameron je morao da izdrži dosta nezgodnu večeru u utorak, kad je pokušao da smiri javnost Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo je bila i njegova poslednja zvanična večera sa liderima Unije, budući da Britanija neće imati predstavnika na današnjem samitu EU.

Kako prenose strani mediji, atmosfera na večeri bila je uzdržana, uz poneki osmeh. Prisustvovalo joj je oko 25 evropskih lidera, a razgovaralo se o kraju 43-godišnjeg perioda tokom koga je Velika Britanija bila članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU.

Večeri je priosustvovala i Angela Merkel koja je ovu priliku opisala kao tužnu, ali realnu.

"Mi smo političari, i ne bi trebalo da budemo tužni previše dugo", rekla je ona.

Premijer je već najavio svoju ostavku nakon prošlonedeljnog glasanja. Njegova vlada je nagalasila da preferira postepeni izlazak iz Unije, dok tri najveće ekonomije u regionu nastoje da uspostave tačan raspored svega kako bi se obuzdala ekonomska šteta.

Pročitajte još

- Ne znamo koliko dugo će Kameron da bude na poziciji premijera, kad nova vlada bude mogla da počne sa pregovorima - rekao je Mark Leonard, direktor Evropskog saveta za spoljne odnose.

Dok oporavak od rezultata referenduma i dalje traje, lideri EU su podeljeni oko toga koliko jako da "pritisnu" Veliku Britaniju. U međuvremenu, Britanci su izgubili bilo kakav uticaj koji su imali u evropskom bloku.

Za sada je Ujedinjeno Kraljevstvo zaglavljeno u političkom zastoju. Konzervativna partija Dejvida Kamerona u ponedeljak je izjavila da novi lider treba da se uspostavi 2. septembra.

EVROPSKI TRAGIČAR Kako je Dejvid Kameron uništio sam sebe

"Neki u EU se nadaju da ako UK dugo vremena bude čekalo da aktivira okidač za izlazak, odluka za napuštanje možda može da se preokrene", rekao je jedan evropski diplomata.

"PRIJATELJSKE" SVAĐE U BRISELU Evropski parlament traži da Britanija što pre izađe iz EU

Ankete sporvedene kod konzervativnih birača za "Tajms" pokazale su da podršku od 31 odsto ima ministarka unutrašnjih poslova UK, Terezija Mej, a Boris Džonson 24 posto.

U Briselu, Kameron je bio pod pritiskom da da neke indicije kad on očekuje da će Britanija da aktivira član 50. Lisabonskog ugovora i šta misli kako će izgledati odnosi Velike Britanije sa blokom posle razvoda.

- On je verovatno razgovarao o brojnim faktorima za koje on misli da su bili problem u kampanji, a i u debatama - rekal je Helen Bove, Kameronova predstavnica za medije. "On je naglasio da je član 50. pitanje kojim će se baviti naredni premijer".

- Dok su nekli EU lideri bili impresionirani stavom koji je Kameron imao prema EU u poslednjih nekoliko meseci i da su oprezni da ne budu zarobljeni u ishitrene odluke, drugi se osećaju iznevereno nakon njegovog obećanja pobede - kaže jedan evropski diplomata.

Nakon što je EU svarila šokantnu vest, utanačili su svoj odgovor u vezi sa odlaskom Britanije iz Unije.

Refleksan reakcija nekih je bila da UK treba da pokrene član 50. koliko ove nedelje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je među onima koji pozivaju za promišljeni pristup, i da treba da se sačeka do kraja godine.

- Ne možemo da priuštimo proširenu igru čekanja, jer bi to bilo loše za privredu obe strane, ali svakako imam određeni nivo razumevanja ako je Britaniji potrebno neko vreme da analiziraju sve što im se dogodilo - rekal je Merkelova.

Merkelova je rekla da bi UK trebalo da da svoju zvaničnu izjavu o izlasku iz bloka pre formalnih pregovora o uslovima budućeg odnosa.

Govoreći iz Londona, američki državni sekretar, Džon Keri, pozvao je lidere EU ne da se svete Britaniji već da sa punom pažnjom posmatraju njen odlazak.

- Dok se izvesna nesigurnost oseća u vazduhu, lideri ipak imaju sposobnost i odgovornost za obnovu sigurnosti, a to podrazumeva da donose mudre odluke, nikako u cilju odmazde ili besa - rekao je Keri.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.