Kako do efikasnijeg upravljanja opasnim otpadom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do efikasnijeg upravljanja opasnim otpadom

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Evropska unija i partneri na projektu, Agencija za zaštitu životne sredine Austrije i Federalno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode, izgradnju i nuklearnu bezbednost Nemačke, obeležili su uspešan završetak EU tvining projekta – Unapređenje upravljanja opasnim otpadom u Republici Srbiji.

Kao deo zahteva iz Poglavlja 27 u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, Srbija treba da usaglasi svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalno zakonodavstvo sa zakonodavstvom Evropske unije. Oblast upravljanja otpadom predstavlja poseban izazov kada su u pitanju pokrivenost i kapaciteti za osnovne usluge kao što su, sakupljanje, transport i odlaganje otpada, kao i nedostatak infrastrukture za tretman i odlaganje opasnog otpada.

Dve godine dug tvining projekat, koji je finansirala EU u iznosu od milion evra kroz IPA predpristupnu pomoć i koji je sufinansirala Vlada Republike Srbije za cilj je imao da pomogne Srbiji da ispuni standarde iz oblasti zaštite životne sredine kroz institucionalnu izgradnju i unapređenje ekološke infrastrukture.

Kako bi se završio proces izrade zakonodavstva i strateško planiranje, u okviru projekta su postignuti svi predviđeni rezultati:

Analizirano je zakonodavstva Srbije u vezi sa posebnim tokovima otpada, čiji su rezultat preporuke koje su uključene u 8 podzakonskih akata izrađenih u okviru projekta.

Izrađena je Studija o institucionalnoj organizaciji sistema upravljanja opasnim otpadom u Srbiji i date su preporuke za unapređenje trenutnih sistema upravljanja otpadom, na osnovu najboljih praksi iz 3 zemlje članice EU.

Izrađen je Integrisani plan za upravljanje opasnim otpadom. Integrisani plan obuhvata sve planove za posebne tokove otpada koji su izrađeni na ovom, ali i na prethodno sprovedenom tvining projektu Evropske unije, kao i opasni otpad iz industrije.

Ovaj integrisani plan će biti osnova za izradu nove Strategije za upravljanje otpadom RS.

Urađena je analiza potreba za obukama i napravljen je odgovarajući plan obuka, koji je sproveden kroz 3 seminara, unapređujući znanja i veštine iz oblasti upravljanja opasnim otpadom predstavnika lokalnih samouprava.

Kako bi se osigurala održivost odgovarajućeg upravljanja opasnim otpadom na lokalnom nivou, izrađen je Vodič na srpskom jeziku;

Organizovane su studijske posete u Nemačku, Austriju i Rumuniju, gde je prisustvovalo oko 30 predstavnika javne administracije Srbije.

Posete su pomogle predstavnicima administracije Srbije da razmene tehničke, praktične i teoretske informacije i iskustva sa kolegama iz zemalja članica EU, kao i sa predstavnicima kompanija koje se bave upravljanjem otpadom.

Očekuje se da rezultati projekta dovedu do boljeg upravljanja opasnim otpadom u Srbiji. Ovo će rezultirati efektivnijom ponovnom upotrebom i korišćenjem vrednih komponenti otpada, boljom zaštitom životne sredine i ljudi od štetnih supstanci, a samim tim i sveukupnim unapređenjem kvaliteta života građana Srbije.

Rezultati projekta će takođe pomoći Srbiji u boljoj pripremi za proces pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.