Kad Fico preuzme EU: Stop za NATO, samo zdrav razum

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Fico "preuzme" EU: Stop za NATO, samo "zdrav razum"

Bratislava -- Slovački premijer Robert Fico kaže da će Slovačka tokom predsedavanja EU od 1. jula do kraja godine nastojati da u Evropi ojača "glas zdravog razuma".

On je rekao da taj glas imaju nove postkomunističke članice i da ojačaju suvereni stavovi koji su u manjini, kao što je odbijanje izbeglica i dovođenje u pitanje jačanja istočnog krila NATO.

"Suvereni stav jeste, na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje protiv koga to mi zaboga da se naoružavamo? Šta mi to tu pričamo o nekakvim istočnim krilima i ko nas tu ugrožava? Smatram da je to suvereni stav i, iako poštujem to što smo članica NATO i da moramo da ispunimo obaveze, zašto da nemamo pravo da kažemo svoje suvereno mišljenje? U znaku toga će biti naše predsedavanje", kazao je Fico u intervjuu slovačkoj agenciji TASR.

Upravo danas, na sastanku ministara odbrane Višegradske grupe u Liblicima, u Centralnoj Češkoj, slovački ministar odbrane je, sa svojim poljskim, mađarskim i češkim kolegom, potpisao deklaraciju da će u jačanju istočnog krila NATO, učestvovati jedinicom od oko 150 vojnika koje će te zemlje Višegradske četvorke slati na smenu od naredne godine u baltičke republike koje se plaše pretnji iz Rusije.

Tokom predsedavanja EU, Slovačka će, po rečima Fica, nastaviti borbu protiv kvota za preraspodelu izbeglica zbog kojih je Slovačka krajem prošle godine čak tužila EU jer su joj u septembru kvote nametnute preglasavanjem na sastanku ministara unutrašnjih poslova.

"Mi smo na početku rekli da su kvote besmislene, da nećemo da ih primenjujemo, podneli smo zbog kvota i tužbu. Kada bih video da kvote ispunjavaju one zemlje koje se za njih toliko bore, naša pozicija ne bi bila tako jaka. Nas neko kritikuje što smo se usudili da kažemo 'Ne!', ali, kad pogledate koliko su ljudi premestili na osnovu kvota, vidite dve velike nule. Naš stav je legitiman i nastavićemo tako", rekao je Fico.

Slovački premijer je danas ponovio da u Slovačkoj nema mesta za islam.

"Islam nema prostor u Slovačkoj. Nemojmo praviti od sebe potpune budale. Ako neko želi da mi kaže da Slovačka treba da bude multikulturna, da će ovde raditi ko šta hoće, da će se menjati tradicije zemlje i da će se Slovačka promeniti, onda on ide protiv suštine ove zemlje", rekao je slovački premijer.

Fico je, kao i prošle jeseni, istakao da jednostavno odbija da dopusti da u Slovačkoj nikne celovita muslimanska zajednica.

"Ne želim da ovde bude nekoliko desetina hiljada muslimana koji će postepeno početi da nameću svoj pristup. Pričao sam o tome nekoliko puta s premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem što oni dolaze, već što menjaju karakter zemlje. A mi ne želimo da menjamo tradicije koje su zasnovane na tradicijama Ćirila i Metodija", rekao je Fico.

Slovački premijer kome je ovo prvi intervju nakon izlaska iz bolnice posle operacije srca, dodao je da će takođe pomno pratiti razvoj političke scene i podršku političarima u Austriji i Nemačkoj.

"Da se mi nismo odredili prema migracijskoj krizi kako jesmo, možda bi i kod nas sada sve bilo drugačije", rekao je Robert Fico.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.