KOLUMNA BLICA Veselin Vesa Simonović: Vladavina populizma

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOLUMNA "BLICA" Veselin Vesa Simonović: Vladavina populizma

Hrvatska vlada (tehnička, kakva je i naša trenutno) nas je ponovo blokirala u otvaranju poglavlja 23 u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU iz čisto šovinističkih i osvetničkih pobuda. Teško je naći neki drugi razuman odgovor na pitanje - zašto.

Ta blokada, najavljeno podizanje ograde na granici i najnovija prepucavanja ko može a ko ne da ide na komemoraciju u Srebrenicu pokazuje da primitivni populisti nikad nisu prihvatili da su ratovi na Balkanu okončani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre dvadeset godina.

Blokada hrvatske vlade razljutila je do te mere ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da je i on pokazao pravo staro lice iz doba kad je bio Miloševićev potrčko: „Ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH, u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, te ako će kao zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba u akciji Oluja, vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru.“ Većini građana Srbije se ovakve izjave dopadaju, iako pojma nemaju šta je to poglavlje 23 i čemu ono služi.

Da li će i naš tehnički premijer Aleksandar Vučić pokazati staro lice ili će nas uveriti da iskreno veruje u regionalno pomirenje, saznaćemo već danas iz najavljenog obraćanja naciji.

Nije mi namera da i ja ovim komentarom raspirujem nacionalističke strasti, imamo mi dovoljno stručnjaka i u politici i nazovi medijima sasvim dovoljno. Zato postavljam javno pitanje da li je smo mi zaista na putu da gradimo državu stabilnih demokratskih institucija i vladavine prava, što je i suština tih poglavlja i da li smo zaslužili da ona budu otvorena.

Jučerašnja vest da je Više javno tužilaštvo nakon predistražnog postupka u „slučaju helikopter“ našlo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u odnosu na lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka, jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata počinili neko krivično delo. Isto to tužilaštvo je pre neki dan novinaru Bete odgovorilo da nema ništa novo u istrazi za bezakonje u Savamali.

Poglavlja i pretpristupni pregovori sa EU su nam zato i potrebni: da ocenimo koliko je vlada (ko god da je čini) spremna da gradi državu u kojoj su sudstvo, tužilaštvo, policija... nezavisne institucije i time garant pravne sigurnosti svakog od nas. Kakve su sad prilike, više verujem da ćemo još dugo imati vladare koje će se ponašati u stilu - država to sam ja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.