Južni tok izmešta trasu preko Turske?!

Izvor: Press, 18.Apr.2014, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južni tok" izmešta trasu preko Turske?!

Izjava Turske je data u kontekstu obustave pregovora sa Rusijom o normativnom utvrđivanju Južnog toka od strane Evrope. Ovu pauzu je odlučila da iskoristi Ankara.
Turske vlasti se plaše da će kriza u Kijevu stvoriti rizik za isporuke ruskog gasa preko Ukrajine. A to je više od jedne desetine ukupnog gasa koji koristi Turska. Pri tome potražnja za gorivom raste svake godine.
Želja Ankare je jasna, kažu eksperti, i turski predlog je dostojan razmatranja, ali tada će postavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pitanje ograničenja Trećeg energetskog paketa EU, kaže načelnik analitičkog odeljenja upravljačke kompanije Ruski standard Sergej Suverov.
- Za rusku stranu to nije najpovoljnija ponuda. Ako gasovod ide preko morskog dna, njega praktično potpuno kontroliše Gasprom i nalazi se van jurisdikcije EU. Istovremeno, ako cevovod krene preko kopna, Turska kao pridružena zemlja EU, može da prihvati na sebe obaveze u pogledu regulisanja gasovoda od strane EU, tačnije norme trećeg paketa, koje predviđaju ograničavanje vlasništva nad gasovodom. I Turska može da pusti kroz kopneni deo gasovoda ne samo ruski gas, već i gorivo zemalja koje su ruski konkurenti, između ostalog Azerbejdžana ili Turkmenije - kaže Suvorov.
Predlažući svoju varijantu crnomorske deonice Južnog toka, Turska prati svoj interes – mogućnost uvećanja kupovine goriva.
Ali pri tome, ne uzimajući u obzir interese Gasovoda, smatra rukovodilac analitičke uprave Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Aleksandar Pasečnik. I teško da sada ima vremena za revidiranje projekta.
- Mislim da neće biti rezivije u stranu kopnenog postavljanja gasovoda na teritoriji Turske. Kao prvo, to će pomeriti i rokove realizacije projekta, i praktično čitavu njegovu ekonomiju, i kao što je poznato, već postoje dogovori sa isporučiocima upravo cevi za podvodnu deonicu. Tačnije ovde se postavlja mnoštvo pitanja, kako tehničkih, tako i cenovnih parametara, zato je vrlo problematično menjati maršrutu. Tim pre ako Rusija želi da forsira ovaj projekat i da ga pokrene. Prvi gas u Evropi, prema planovima ruske državne kompanije, treba da se pojavi pred kraj 2015. godine - navodi Pesečnik.
Eksperte čudi činjenica da je Turska upravo sada iznela svoj predlog. Jer ranije takvu težnju Ankara nije ispoljavala, kada su se potpisivali međuvladini sporazumi o gasovodu sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.
Tim pre što su radovi na izgradnji već započeli u Bugarskoj i Srbiji, na redu je Mađarska. U prvoj fazi kapacitet Južnog toka u prvoj godini će iznositi oko 16 milijardi kubnih metara. A u celini projekat je sračuna na 63 milijarde kubnih metara godišnje.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.