Junker predstavio ekonomski plan

Izvor: VOA, 26.Nov.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker predstavio ekonomski plan

Plan o oživljavanju evropske ekonomije je danas konačno predstavljen Evropskom parlamentu, a ideja je da to bude tek prva iskra promjena kakve su da bi Evropska unija ponovo krenula putem razvoja i otvaranja novih radnih mjesta.

Ne osvrćući se na činjenicu da mu Evropski parlament za sutra sprema glasanje o povjerenju, predjsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker danas je tim istim parlamentarcima >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << predočio investicijski plan težak 315 milijardi eura, koji bi trebalo da podstakne reformu evropske ekonomije, zaposli armiju nezaposlenih i Uniji opet vrati ekonomsko liderstvo. Jedini problem bi mogla biti činjenica da tog novca još uvijek nema. Nekako će se naći 21 milijarda iz evropskih budzeta i uz pomoc Evropske investicione banke, dok bi ostatak trebalo da dodje od privatnih investitora.

"Moram da vas upozorim - ovaj paket je na neki način potcijenjen ali uvjeravam vas, da ima ozbiljan zadržaj-čnismo željeli ni da ga precjenjujemo, jer ovaj program neće  promijeniti stvari u Evropi ako ne bude išao ruku pod ruku sa ostalim programima koje će napraviti Komisija do kraja godine. Treba nam novi vjetar , svježi zrak u Evropi, da prodišu institucije, da se dese strukturne reforme," poručio je predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Junker nije gotovo ni završio sa prezentacijom plana, a vec su počele da pljušte kritike:

"Šta je smisao početka ovog projekta u evropskim članicama ako one same ne čine ništa kako bi pokrenule st rukturne reforme," zapitao je šef grupe liberala Evropskog parlamenta, Gi Ferhofstat.

"Paket od 300 milijardi koji ste u julu obećali pokazao se kao prazna riječ. Sada nam dajete 60 milijardi iz postojećih budzeta i pet milijardi Evropske invisticione banke - tu nema svježeg novca", poručio je član parlamenta iz Grčke, Dimitrios Papadimulis.

Medjutim, sve da ga i ima, to neće biti  dovoljno, upozoravaju radnički sindikati, tvrdeći da Evropa svake godine ima manjak investicija za 60 odsto veći od planiranih ulaganja.

Medjutim, iako oprezno, ipak je većina parlamentaraca podržala Junkerov plan, možda i zato što trenutno nema boljeg i zato što se više ne oslanja na budzete, već privatne investitore:

"Svakako je bolje mobilizirati privatni kapital nego opet ići u dugove. Treba novac trošiti na pametniji, bolji način", izjavio je šef gurpe narodnjačkih partija Evropskog parlamenta, Manfred Veber.

Konačno, nešto se pokreće u evropskoj mašineriji i to je, čini se, ključni razog što je na prvi pogled klimav plan predsjednika EK dobio danas podršku. Od danas i zvanično, Evropa za izlazak iz krize ne nudi samo štednju i opet štednju, već počinje da razmišlja da bi razvoj mogao doći tek kada se počne sa ulaganjem u nove tehnologije, ideje, ljude...

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.