Još moguće potpisivanje ugovora EU i Kanade

Izvor: N1 televizija, 24.Okt.2016, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još moguće potpisivanje ugovora EU i Kanade

Lideri Evropske unije i Kanade ocenili su da je još moguće održavanje samita na kome treba da se potpiše ključni sporazum EU-Kanada o slobodnoj trgovini (CETA) predviđen za četvrtak, iako je Belgija objavila da ne može da ga podrži u ovoj fazi.

Posle objave Belgije danas popodne, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i kanadski premijer Džastin Trudo razgovarali su telefonom i vođa EU je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da "još ima vremena" da se ubedi belgijska regija Valonija da podrži sporazum.

Belgija ne može da odobri sporazum, ako se sa njim ne slažu sve njene regije, a za EU je potrebno da ga podržavaju jednoglasno svih 28 zemalja članica. Belgija je jedina od 28 zemalja članica Unije koja blokira ovaj transatlantski sporazum koji se odnosi na 500 miliona Evropljana.

"Zajedno sa premijerom Džastinom Trudoom mislimo da je samit u četvrtak još moguć. Podstičemo sve strane da nađu rešenje. Još ima vremena", naveo je Tusk u tviter poruci.

Belgijski premijer Šarl Mišel danas popodne je objavio da njegova zemlja nije u mogućnosti da potpiše sporazum CETA, pošto nije dobila odobrenje parlamenata svih regiona Belgije. Mišel je rekao da su EU i Kanada tražile konkretan odgovor na pitanje da li će Belgija potpisati sporazum.

"Konkretan odgovor, u ovoj fazi, je ne", kazao je belgijski premijer.

Svečano potpisivanje zakazano je za 27. oktobar, kada je predviđeno da kanadski premijer Džastin Trudo prisustvuje samitu EU-Kanada.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.