Joksimović i Kothaus razgovarali o evropskim integracijama i regionu

Izvor: Blic, 24.Apr.2017, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i Kothaus razgovarali o evropskim integracijama i regionu

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa načelnikom Sektora za Evropu Ministarstva inostranih poslova Nemačke Martinom Kothausom o situaciji u Evropskoj uniji, nastavku procesa pridruživanja Srbije i posebno pokušajima destabilizacije regiona.

Joksimović je naglasila da je Srbija jasno opredeljena da nastavi proces pridruživanja i da je članstvo u Evropskoj uniji njen strateški interes.

Ocenila da su evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << integracije najbolji mehanizam sveukupnog, unutrašnjeg, razvoja države i istakla da su reforme koje se sprovode prevashodno u funkciji jačanja pravne države, višeg standarda i boljeg života građana.

Ona je, kako je saopšteno, podsetila da je Srbija od početka pregovora sa EU otvorila osam poglavlja - od kojih je i dva privremeno zatvorila.

Takođe, izrazila je očekivanje da će Srbija do kraja juna, kada se završava malteško predsedavanje EU, otvoriti još dva ili tri poglavlja.

Srbija je, prema rečima Joksimović, otvorena za saradnju radi jačanja regionalne stabilnosti, koja je preduslov razvoja i napretka okruženja.

Ministar, međutim, očekuje identičan pristup i svih ostalih u regionu.

Ističe da bi EU svima u regionu, jasno i eksplicitno, trebalo da pošalje poruku koliko je konstruktivan pristup svih značajan za stabilnost.

Načelnik Sektora za Evropu Ministarstva inostranih poslova Nemačke Martin Kothaus ocenio je da je Srbija - u kontekstu evropskih integracija, na dobrom putu.

Precizirao je da Nemačka snažno podržava jasno definisano opredeljenje Srbije da postane deo EU.

Takođe je istakao da Nemačka od svih očekuje da doprinesu stabilnosti regiona jer je, nedvosmisleno, to u interesu i stabilnosti Evropske unije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.