Joksimović: Nemačka ne koči Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2014, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Nemačka ne koči Srbiju

Većina zemalja Evropske unije smatra da Srbija može i da je zaslužila da otvori poglavlje 32, ali odluka o tome se donosi konsenzusom, rekla je minstarska bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, istakavši da veruje da će on biti i postignut.

Tako je ministarka odgovarila na pitanje "Politike" da li je, u pogledu zahteva da se prvo otvori poglavlje 35 o Kosovu, Nemacka zaista usamljena ili možda ima prećutnu podršku još neke od zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << članica.

Joksimović dodaje da u svakom slučaju, iako bi bilo ohrabrujuće, nije nikakva drama ako ne uspemo da otvorimo poglavlje do kraja godine".

Na pitanje može li, prema njenom mišljenju, Francuska da ubedi Nemačku da u skorašnje vreme omekša svoj stav u vezi sa sledećim korakom evrointegracija Srbije, Joksimović je rekla da ključ uspeha u svim odnosima jeste dogovor i pravilno vrednovanje rezultata.

"Francuska i Nemačka su zemlje partneri i motori EU i naravno da je važno njihovo mišljenje. Ne mislim da Nemačka koči Srbiju, ona samo ima drugačiji pristup procesu pregovora. Nadam se da će se naći dobro rešenje za nas", smatra ministarka bez portfelja.

Povodom rezolucije Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju, Joksimović je rekla da je bilo nepotrebno da se na taj način EP izjašnjava o nečemu za šta nisu odgovorni vlada i građani Srbije.

"Ne mislim da je to od velikog formalnog značaja, ali ne doprinosi boljoj atmosferi u regionu. Srbija je maksimalno usredsređena na sprovođenje reformi i zaista se aktivno zalaže za stabilnost i napredak regiona za razliku od onih koji žele da budu zarobljeni u prošlosti, čime ne doprinose stabilnosti regiona", kaže Jadranka Joksimović upitana u kojoj meri će se rezolucija EP o Šešelju odraziti na ugled Srbije u evropskim institucijama, prenosi Politika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.