Joksimović: Ne očekujem da nas Hrvati blokiraju

Izvor: Blic, 06.Mar.2015, 02:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Ne očekujem da nas Hrvati blokiraju

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom u junu je moguće, ali čak i ako se to ne dogodi, nećemo imati prazan hod u evropskim integracijama, izjavila je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU.

"Nije nam cilj da licitiramo datumima i obaramo rekorde, već da ubrzamo reformski proces, donesemo akcione planove za oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 23 i 24, nastavim dijalog Beograda i Prištine, kako bi se razvezao čvor nastao oko poglavlja 35", dodala je ona.

Ministarka Joksimović je odbacila kritike nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma da vlada Srbije često koristi zamor od proširenja EU kao alibi.

"Naprotiv, radimo stvari koje nijedna druga država kandidat ne radi, posebno na polju ekonomije. Naš najvažniji motiv nije članstvo, već reforma društva. A na članicama EU je da to prepoznaju i da nas prihvate kao poželjnog partnera", istakla je ona.

Povodom rezolucije Evropskog parlamenta, najavljene za sledeću nedelju, u koju Zagreb pokušava da ugradi niz novih uslova za Beograd, Joksimovićeva kaže da ide u Strazbur, gde će izneti dodatne argumente o pozicijama Srbije.

"Očekujem da finalni tekst bude izbalansiran. Mnogi hrvatski amandmani su odbijeni jer su bili neutemeljeni. Srbija i premijer Vučić pokazali su više puta, pa i odlaskom na inauguraciju nove hrvatske predsednice, da smo opredeljeni da gradimo bolje odnose", istakla je ona.

Ministarka Joksimović je dodala da ne očekuje da Hrvatska stavi veto na otvaranje poglavlja, ali da očekuje "povremene prepreke".

Ona je podsetila da Srbija kroz pretpristupne fondove EU svake godine dobija oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava, i da je prva zemlja u regionu koja je potpisala sporazum za korišćenje IPA 2, što podrazumeva 1,5 milijardi evra pomoći u narednih sedam godina.

"Ta sredstava usmerićemo u vladavinu prava, transportnu infrastrukturu, poljoprivredu, reformu državne uprave i javih finansija, energetiku i životnu sredinu", istakla je ministarka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ne očekujem da nas HR blokira"

Izvor: B92, 06.Mar.2015

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU u junu je moguće, ali čak i ako se to ne dogodi, nećemo imati prazan hod, izjavila je Jadranka Joksimović...Ministarka bez portfelja zadužena za EU izjavila je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" da je Srbiji cilj da se ubrza reformski proces..."Nije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.