Izvor: Blic, 21.Okt.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Evropske integracije ostaju prioritet za vladu Srbije

Prioritet Vlade Srbije ostaju evropske integracije, izjavila je danas ministarka zadužena za tu oblast Jadranka Joksimović i dodala da Srbija ne posmatra EU kao bankomat već kao projekat stabilnosti, mira i dobrog životnog standarda.

Joksimović kaže da Srbija ne treba da se povlači pred problemima koji postoje u EU, već da uradi najbolju procenu svojih interesa i da društvo ide napred.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Kad je reč o regionalnoj stabilnosti i razvoju, ona je dodala da treba da se nauče lekcije od onih koji su ih već prošli, i naglasila da se evropske integracije prepoznaju kao najbolji i najrazumniji put da se unapredi društvo.

Otvarajući Petu nacionalnu konferenciju o prekograničnoj saradnji, ona je najavila da će sa Delegacijom EU inicirati skup na kome će biti prikazana iskustva takve saradnje kako bi sve opštine mogle da se upoznaju sa tim.

- Ova vlada je zauzela efikasniji i drugačiji pristup evropskim integracijama - kazala je ona.

Ministarka je dodala da je Ministarstvo na čijem je čelu uspostavilo dobru koordinaciju sa Ministarstvom državne uprave i ministarkom Anom Brnabić kako bi se identifikovale mogućnosti i potrebe na lokalu.

- Evropske integracije su deo unutrašnje razvojne politike Srbije i vlada je zauzela stav da sredstva iz fondova EU budu podrška reformama i razvoju na svim nivoima, od lokalnog do republičkog - istakla je.

Kao primere dobrog korišćenja tih sredstava ona je navela Mađarsku, Poljsku i Slovačku, ističući da su na taj način razviile svoju unutrašnju snagu i ekonomiju.

Joksimović je pozvala lokalne samouprave da urade dobru metodolosku procenu, vide stvarne potrebe i ucestvuju u projektima EU.

Ministarka je primetila da ima lokalnih samouprava koje imaju sredstava, ali bi ipak da dobiju novac iz republičkog budžeta.

Ona je ukazala na veliku ulogu lokalnih samouprava podsetivši da su nosioci 60 odsto propisa koje Srbija usvaja upravo one.

- Ako ne pripremimo sebe i lokalne samouprave da sprovedu propise, onda smo radili uzaludan posao - rekla je Joksimović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.