Jedna ruka uništava ono što druga izrađuje

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jedna ruka uništava ono što druga izrađuje"

Beč -- EU bi trebalo da vodi politiku u korist zaštite životne sredine i građana, a ne koncerna, poručuje stranka Zelenih Austrije.

Smatraju da je jedan od uzroka za talas migracije iz Afrike pogrešna politika trgovinske saradnje Unije i tog kontinenta.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i nosilac liste Zelenih na predstojećim parlamentarnim izborima u Austriji Ulrike Lunaček i kandidatkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za poslanika Irmi Salcer ističu da je neophodno voditi fer trgovinsku i agrarnu politiku kako bi se poljoprivrednicima u manje razvijenim zemljama omogućilo preživljavanje i time uklonio jedan uzrok za napuštanje zemlje.

One su na konferenciji za štampu u Beču kritikovale da EU svojom politikom uništava osnove za život ljudima na “globalnom jugu”.

Aktuelni sporazum o partnerstvu koji EU nameće Africi samo donosi profit koncernima i lokalnim elitama, dok su poljoprivrednici i lokalna tržišta, ali i životna sredina i klima gubutnici tog dokumenta na koji Brisel, pretnjama smanjenja finansijske pomoći za razvoj, tera zemlje afričkog kontinenta.

Apsurdno je, kako ističe Salcer, da se daju sredstva iz Fonda za pomoć u razvoju mikroprojektima, kao što su žene koje dobijaju podsticaj za uzgoj kokošaka, a na drugoj strani trgovinskom politikom i evropskim izvozima, se ti isti projekti uništavaju.

“Jedna ruka uništava ono što druga izgrađuje”, kritikovala je ona.

Lunaček i Salcer su se izjasnile za dugoročne mere, a na kratkoročne, kao što je zatvaranje ruta, u suzbijanju talasa migracije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.