Je l Belorusija blizu Rusije? A zato joj EU ukida sankcije!

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2016, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Je l' Belorusija blizu Rusije? A zato joj EU ukida sankcije!

Evropska unija ukinuće većinu sankcija protiv Belorusije, uključujući i one koje se odnose na njenog predsednika Aleksandra Lukašenka, posle poboljšanja stanja ljudskih prava u toj zemlji.

EU je u oktobru suspendovala mere zamrzavanja imovine i zabrane putovanja protiv 170 pojedinaca i tri entiteta na četiri meseca, nakon što je Lukašenko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << oslobodio iz zatvora nekoliko političkih zatvorenika, što je zahtevao Brisel.

Diplomatski izvori su rekli agenciji AFP da će ministri EU na sastanku u ponedeljak, 22. februara, doneti odluku o potpunom ukidanju sankcija.

Istovremeno će četiri osobe ostati na "crnoj listi" jer su umešane u slučajeve "nerešenih nestanaka", dodali su isti izvori.

Dugogodišnja zabrana izvoza oružja u Belorusiju ostaće na snazi.

Drugi izvor rekao je da ministri spoljnih poslova zemalja EU imaju u vidu pozitivnu ulogu Belorusije u seriji mirovnih razgovora između Kijeva i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Unija odavno zahteva da Lukašenko popravi stanje ljudskih prava u svojoj zemlji, koja je nekada bila u sastavu Sovjetskog Saveza.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.