Javni servisi merilo normalnosti

Izvor: B92, 06.Maj.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Javni servisi merilo normalnosti"

Novinari Bojana Lekić i Dragan Janjić ocenili su da je uloga javnih servisa važna, ali da je njihova pozicija u Srbiji daleko od standarda EU javnih servisa.

U emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine, Bojana Lekić i Dragan Janjić ocenili su da naši mediji generalno boluju od politčkih uticaja i pritisaka, dok je, uz to, i pitanje finansiranja jedan od ključnih problema u funkcionisanju javnih servisa.Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sad

"U evropskim zemljama javni servisi su izuzetno značajni i to bi trebalo da bude merilo normalnosti u profesionalnom smislu i u novinarstvu u Srbiji. Zato bi bilo lepo da na čelo RTS dođe čovek koji snagom ličnosti i znanjem može da odoli svim izazovima i pritiscima", ocenila je Bojana Lekić, komentarišući aktuelni konkurs za izbor direktora Radio-televizije Srbije.

Ona je kazala da je bilo puno neprofesionalizma u izveštavanju o tom konkursu u drugim medijima, ali i da ima dosta licemerja u pogledu uslova postavljenih potencijalnim kandidatima za čelnu poziciju u RTS-u.

Govoreći o političkim uticajima na ovaj proces, ocenila je da je dobro što se premijer Srbije Aleksandar Vučić, kako je kazala, do sada nije javno mešao u toj priči, iako, kako je dodala, ne zna da li je to činio preko "svojih emisara".

Dragan Janjić smatra, pak, da su razne kuloarske priče koje su pratile ovaj konkurs zapravo deo pritisaka političkih stranaka. On je zamerio što u aktuelnom konkursu nije bilo javnog predstavljanja kandidata navdeći da i to ukazuje "da su veliki politički uticaji na izbor za tu poziciju".

Podsetio je da sve medijske organizacije ukazuju da su medijske slobode u Srbiji u padu, iako imamo dobre medijske zakone, a to, po njemu, govori da je problem u njihovoj primeni.

Janjić ne veruje da će proces izbora novog direktora uticati na neke bitnije promene u funkcionisanju RTS-a. On ukazuje da je ključni problem u finansiranju javnog servisa.

"Neophodno je rešiti sistem finansiranja RTS-a i obezbediti javnu kontrolu trošenja tih sredstava. Naša zakonska rešenja o javnim servisima su pristojna, ali mora da se uspostavi mehanizam koji će odvojiti vladu od uticaja na raspodelu sredstava javnim servisima", istakao je on.

Janjić sumnja da će biti moguće da se realizuje vraćanje pretplate, jer, kako je naveo, na to upućuje i ogroman dug koji je preostao iz ranijeg perioda kad je pretplata bila obavezna.

Bojana Lekić je kazala da je tome doprineo poziv na neplaćanje pretplate, što je, kako je ocenila, bila "greška i demagoška priča ovog režima koju oni moraju i ispraviti".

Istakla je da su građani time prevareni jer, jer oni i dalje plaćaju javni servis ali preko budžeta a ne direktno.

"Ovde se ljudi lažu kad im se predstavlja da to neko drugi plaća javni servis", kazala je ona.

Prema rečiam Janjića, u Srbiji je medijska situacija jako loša i zato je posebno važno da se izgradi javni servis koji bi bio nezavisan od vlasti.

"U Srbiji to, međutim, nije tako. Ovde je politički uticaj vidljiv golim okom", kazao je on.

Dodao je da u razvijenim demokratijama političari koji se uhvate u uplitanju u medije najčešće to i plate ostavkom, dok kod nas pritisci na medije prolaze bez ikakvih reperkusija

Prema rečima Bojane Lekić, pritisci na medije postoje i u razvijenim zemljama, ali se to ne može ni porediti sa našom praksom, jer, tamo, kako je navela, to postane veliki sknadal, dok su kod nas takvi pritisci direktni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.