JANIS VARUFAKIS: MMF i EU su teroristi, žele da kako bi ponizili Grke

Izvor: Kurir, 05.Jul.2015, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JANIS VARUFAKIS: MMF i EU su teroristi, žele "da" kako bi ponizili Grke

Kreditori su nas prisilili da zatvorimo banke da zastraše narod, a širenje straha je terorizam, poručio Janis Varufakis

ATINA - Međunarodni kreditori - Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska unija - jesu teroristi koji žele da ponize Grke - poručio je ministar finansija te zemlje Janis Varufakis.

On je to izjavio u intervjuu za Mundo pred današnji referendum o tome da li Grčka treba da prihvati uslove kreditora.

Poniženje
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Trojka želi da na referendumu bude izglasano „da“ kako bi mogli da ponize Grke. Ono što oni rade sa Grčkom ima svoje ime, a to je terorizam. Zašto su nas prisilili da zatvorimo banke? Da bi zastrašili narod, a širenje straha naziva se terorizam - poručio je Varufakis u intervjuu za ovaj list.

On je za Frankfurter alemajne zontagcajtung dodao i da očekuje dogovor sa kreditorima već sutra.

- Sporazum neće zavisiti od toga da li većina glasa „da“ ili „ne“ na referendumu. Ne slušajte one koji kažu da je ponuda sklonjena sa stola - naravno da je ona i dalje tamo jer je to ono što oni žele - naveo je on.

Juče su završene pripreme za referendum, a svetski mediji javljaju da su glasači potpuno podeljeni. Referendum je sazvao levičarski premijer Aleksis Cipras, a svi svetski mediji razmatraju posledice glasanja.

- Jedan od najrazornijih efekata eventualnog grčkog napuštanja evrozone bio bi da ta mediteranska zemlja, kolevka demokratije, posle tog prevratničkog gesta, uprkos očekivanjima, ekonomski procveta - piše u analizi agencije Asošijejted pres (AP).

Referendumsko pitanje dva listića za izbor budućnosti Helenske republike

(NE) PRIHVATA SE PREDLOG SPORAZUMA

Na referendumu o prihvatanju ili odbijanju predloga poverilaca o sporazumu s Grčkom glasaće se od sedam ujutro do sedam uveče.

Na referendumu će odluka biti doneta pomoću dva listića. Na jednom piše: „Da li treba prihvatiti predlog sporazuma koji su EK i MMF podneli evrogrupi 25. 6. 2015, a koji ima dva dela koji čine taj predlog? Naslov prvog dokumenta je ‚Reforme za kompletiranje tekućeg programa i posle njega‘, a naslov drugog je ‚Preliminarna analiza održivosti duga‘.“

Izjašnjavanje se obavlja odabirom jednog odgovora uz to pitanje „NE PRIHVATA SE/NE“ ili „PRIHVATA SE/DA“ tako što se krstićem označi „kućica“ uz odgovor. Drugi glasački listić je prazan i njegovo ubacivanje u glasačku kutiju omogućava građanima da iskažu da odbijaju da odgovore na referendumsko pitanje.

Da bi referendum važio, potrebno je da na glasanje dođe bar 40 odsto biračkog tela.

Kriza se sve jače oseća

STIŽE I VREME NESTAŠICA

Ulice i radnje u Atini ovih dana izgledaju kao sredinom avgusta kad su svi na godišnjim odmorima. Građani izbegavaju da se kreću jer štede gorivo i kupuju samo ono što je apsolutno neophodno - ovako je za Tanjug opisala situaciju na ulicama grčke prestonice novinarka Juronjuza iz Atine Simela Tuhtidu.

- Ljudi kupuju samo hranu, lekove i higijenske proizvode. Nestašice zasad nema, ali postoji strah da, ako banke ostanu zatvorene i sledeće nedelje, dođe i do nestašice dobara - navodi ona.

Penzioner u suzama

PLAČEM ZBOG GRČKE

Jedan penzioner u Grčkoj bezuspešno je stajao u redu ispred tri banke u Solunu u nadi da će podići penziju za suprugu, a pošto mu je u četvrtoj banci rečeno da to ne može da učini, rasplakao se, izvestio je AFP. Fotografija na kojoj on sedi ispred banke i očajnički plače, dok na zemlji kraj njega stoje štedna knjižica i lična karta, zabeležio je fotograf francuske agencije.

- Ne mogu da podnesem da vidim svoju državu u ovakvom rasulu. Zato se osećam tako slomljeno, više nego zbog svojih ličnih problema - rekao je penzioner Jorgos Čacifotijadis za AFP, objašnjavajući svoje suze.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.