Izveštaj o rezultatima istrage o trgovini organima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2014, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o rezultatima istrage o trgovini organima

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Klint Vilijamson, objaviće danas u Briselu izveštaj Specijalnog istražnog tima EU. Vilijamson će, kako je najavljeno u saopštenju Specijalnog tima, izneti novinarima saznanja koja je tokom istrage prikupio njegov tim. Optužnice će, kako saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu, biti podignute tek posle formiranja specijalnog suda, što se očekuje početkom naredne godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Vilijamson je 22. jula, nedelju dana uoči objavljivanja izveštaja, boravio u Beogradu, gde je upoznao srpske zvaničnike sa narednim koracima u istrazi, istakavši da će njeni rezultati biti obelodanjeni na vreme i da ne treba unapred donositi zaključke.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je, posle razgovora s glavnim tužiocem, da će izveštaj biti od ogromnog značaja za Srbiju i da će potvrditi objektivnost institucija EU i međunarodne zajednice u istrazi zločina počinjenih tokom rata na KiM i na prostorima bivše Jugoslavije.

Vilijamson je poručio da je svestan rastućih spekulacija o nalazima Specijalnog tima, ali je i istakao da informacije o rezultatima istrage neće biti objavljene pre obelodanjivanja samog izveštaja i dodao da ne treba unapred donositi zaključke.

On je dan ranije boravio u Prištini, gde je razgovarao s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, zamenikom premijera Hajredinom Kučijem i ministrima unutrašnjih poslova i odbrane, Bajramom Redžepijem i Agimom Čekuom, ali se nije sastao sa odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Vilijamson je, prema navodima prištinske štampe, u martu ispitivao Tačija u vezi sa istragom.

List "Koha ditore" je prošle nedelje objavio da je Vilijamsonov tim našao dokaze za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK, ali ne i dovoljno dokaza da je na Kosovu bilo trgovine organima.

Prema navodima prištinskog dnevnika, najmanje 10 bivših pripadnika OVK biće optuženo za ratne zločine.

List "Danas" je pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela, objavio da je moguće podizanje optužnice protiv komandanata operativnih zona nekadašnje OVK na osnovu predočenih dokaza u Vilijamsonovom izveštaju, među kojima je najpoznatije ime nesumnjivo Ramuš Haradinaj kojeg je Haški tribunal oslobodio krivice za zločine počinjene nad civilima 1998. godine.

Haradinaj je rukovodio zonom "Dukađin" čiji se štab nalazi u selu Jablanica, dok su komandanti ostalih zona bili Rustem Mustafa, Rahman Rama, Sami Ljuštaku, Šukri Buja, Ekrem Ređa i Ahmet Nesufi.

Prema podacima srpskog Tužilaštva za ratne zločine, na KiM je nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti.

Srpsko Tužilaštvo je otvorilo slučaj "žuta kuća" posle objavljivanja knjige nekadašnje glavne haške tužiteljke Karle Del Ponte "Lov", u kojoj je ona pisala o trgovini ljudskim organima na KiM.

Rezultate te istrage je predalo specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, na čiji se izveštaj 2011. godine nadovezala istraga Vilijamsonovog tima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vilijamson o rezultatima istrage

Izvor: RTS, 29.Jul.2014

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Klint Vilijamson, trebalo bi danas u Briselu da objavi izveštaj Specijalnog istražnog tima Evropske unije...Vilijamson će, kako je najavljeno u saopštenju Specijalnog tima, izneti novinarima saznanja koja je...

Nastavak na RTS...

Bez dokaza o trgovini organima

Izvor: Studio B, 29.Jul.2014

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Klint Vilijamson rekao je u Briselu da nije nađeno dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi..."To što zasad nema dokaza za uzimanje organa, ne znači da ih neće...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.