Izrael povukao ambasadora poslije švedskog priznanja Palestine

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Okt.2014, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael povukao ambasadora poslije švedskog priznanja Palestine

STOKHOLM - Izrael je danas povukao svog ambasadora iz Stokholma "radi konsultacija", tek nekoliko sati pošto je Švedska zvanično priznala Palestinu, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ovaj potez odražava našu iritiranost ovom odlukom koja ni na koji način ne doprinosi ponovnom pokretanju mirovnih pregovora", izjavio je za agenciju AFP portparol izraelskog ministarstva Emanuel Nahšon.

Vlada Švedske saopštila je da je danas priznala palestinsku državu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nešto manje od mjesec dana nakon što je najavila taj korak.

Švedska, članica Evropske unije, današnjom odlukom pridružila se samo dvjema zapadnoevropskim zemljama, Malti i Kipru, koje su zvanično priznale palestinsku državu.

Ministarka spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom izjavila je da se Švedska odlučila na taj potez zato što su "kriterijumi međunarodnog prava" ispunjeni, navodeći da postoji "teritorija, narod i vlada".

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman izjavio je da je odluka Švedske da prizna palestinsku državu "za žaljenje" i da će podriti napore na rješavanju konflikta.

"Odluka švedske vlade da prizna palestinsku državu je odluka za žaljenje koja samo jača ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja", rekao je Liberman.

"Švedska vlada mora da shvati da su odnosi na Bliskom istoku daleko kompleksniji od samosklapajućeg namještaja IKEA, i da moraju da djeluju sa odgovornošću i osjetljivošću", istakao je Liberman, a preneo AFP.

Današnju najavu odluke pozdravio je palestinski predsjednik Mahmud Abas "kao hrabru i istorijsku", naveo je njegov portparol.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael "iritiran" potezom Švedske

Izvor: B92, 30.Okt.2014

Izrael povukao svog ambasadora iz Stokholma "radi konsultacija", tek nekoliko sati pošto je Švedska zvanično priznala Palestinu, saopštilo je izraelsko MSP..."Ovaj potez odražava našu iritiranost ovom odlukom koja ni na koji način ne doprinosi ponovnom pokretanju mirovnih pregovora", izjavio je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.