Ivanić: BiH naglo krenula unazad, popis presudio

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: BiH naglo krenula unazad, popis presudio

U Bosni i Hercegovini je bio dosta pozitivan trend do januara ove godine i momenta predaje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji i, nakon toga, umesto da idu u još pozitivnijem pravcu, stvari su se naglo preokrenule unazad. Sve je počelo jednim vrlo drskim pismom, koje je kardinal Puljić uputio patrijarhu Irineju, nastavilo se upoređivanjem Banjaluke i Blajburga od strane biskupa Komarice, produžilo izjavom reisa Kavazovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Bošnjaci ne smeju da dopuste da "Vlah" vlada Bosnom i Hercegovinom, da bi se zaključilo preglasavanjem Banjaluke oko objavljivanja rezultata popisa stanovništva, što je za mene bila tačka preko koje se više nije moglo preći, izjavio je danas Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske i jedan od lidera opozicije u RS.

Ivanić je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine, rekao da nema ni jedne izjave ovog tipa koja je došla iz redova srpskog naroda, srpskih političara ili verskih poglavara, što pokazuje da se vratila "stara retorika iz prošlih vremena".

"Postojao dogovor na nivou BiH da neće biti preglasavanja, dogovor koji je rekao da ako nema kompromisa, ostavljamo stvar po strani, da će se sačekati uslovi da dođe do kompromisa. Tako je trebalo da bude i sa popisom", navodi on.

"Stvarni život je u Republici Srpskoj i nije na nivou BiH"

On kaže da je uveren da nakon 21 godine postojanja Republika Srpska ne može biti uništena, te da od milijardu konvertibilnih maraka za budžet BiH, Republika Srpska daje 150 miliona evra, a da se od toga vrati nazad u RS 100 miliona evra.

"Nas Bosna i Hercegovina maksimalno košta 50 miliona evra. Sa druge strane, budžet Republike Srpske je milijardu evra, a kada dodate fondove i opštine, to je preko dve milijarde evra. Stvarni život je u Republici Srpskoj i nije na nivou BiH. Ja hoću da budemo ono što su Slovenci bili u SFRJ... da pričamo o BiH, ali da čuvamo svoje", smatra on.

Ivanić kaže da sudbina BiH zavisi najviše od naroda koji u njoj žive, ali da ljudi tu imaju tri slike - Bošnjaci bi želeli BiH bez entiteta, Srbi da imaju nezavisnu RS, a Hrvati treći entitet.

"U takvoj varijanti kompromis je jedino rešenje. Do smo radili po kompromisu bilo je težina, a ako neko misli da može da nametne nešto, to će samo značiti sukobe", zaključuje on.

Ivanić objašnjava da je popis stanovništva održan 2013. godine, ali da su sporni njegovi rezultati, odnosno, kako to da se oko 200.000 Bošnjaka koji ne žive u BiH, već u dijaspori, našlo na tom popisu.

"Bošnjaci su najviše insistirali na tome da struktura vlasti i zaposlenih treba da odgovara rezultatima popisa iz 1991. godine, na kojoj bazi bi i Vlada Republike Srpske trebala da odražava nacionalnu strukturu sa poslednjeg popisa, što je ušlo i u Ustav BiH. Mi smo insistirali na tome da na takvu strukturu zaposlenih mogu da to utiču samo oni koji su u momentu popisa bili u BiH", navodi on.

Ivanić dodaje da su, sa druge strane, Bošnjaci stvorili situaciju u kojoj neka baka ili deda kažu da žive u BiH, ali da imaju sina, njegovu suprugu, unučiće koji žive u SAD, ali će doći da žive u BiH. Mi smo smatrali da takav broj može da uđe u ukupan broj građana, ali ne može ući u onaj deo koji ima političke implikacije.

"Imali smo dogovor da, ako ne možemo da se dogovorimo, menjamo zakon, da odgodimo rok za objavljivanje rezultata do kraja ove godine, u mirnijoj atmosferi, ali da nećemo na silu objavljivati rezultate. Nažalost, tri dana nakon dogovora, desila se odluka kojom su Bošnjaci bez obaveštenja objavili rezultate popisa. Ovo je klasična prevara, a ta odluka nema našu podršku. To je tačka preko koje mi ne možemo preći", jasan je on.

Ivanić napominje da bi za 10 godina Bošnjaka svakako bilo više od 50 odsto u BiH, ali bi se to zbilo prirodnim putem i tome niko razuman ne bi mogao da prigovori.

"Imaću sastanak sa Dodikom, a insistiraću da se vratimo za pregovarački sto. Nije pametno da se izađe iz institucija. Ako sve ostane na istom, Republika Srpska će objaviti svoje rezultate", ističe on i dodaje da oni koji odlučuju moraju da znaju da Srbi ovaj put neće sprovesti odluke po kojima bi učešće Srba u institucijama bilo manje nego što taj narod zaslužuje.

"Ne damo da nas preglasaju, a spremni smo da izdržimo taj pritisak i imamo odlučnost da ne dozvolimo da se politika kompromisa zameni politikom preglasavanja. Bez naše volje neće se moći ništa uraditi", kaže on.

Ivanić ne očekuje da Beograd može da se umeša u ovu priču, ali može da insistira kod međunarodnih institucija da se argumenti Republike Srpske uvaže, da se napravi kompromis.

"Možemo se mi Srbi razlikovati po metodama ostvarivanja nacionalnih interesa, ali na ključnim temama među nema razlike... mi jednako mislimo, zajedno imamo vrlo bolnih iskustva", navodi on.

Ivanić napominje da Srbija treba da sarađuje sa predsednikom Republike Srpske i da mora da se čuva institucija predsednika, a za stav Srbije "mi volimo RS i nećemo ugroziti njen integritet" kaže da je pošten, korektan i ispravan.

Srpski član Predsedništva BiH stiče utisak da je bilo nekog dogovora između Bošnjaka i Hrvata i blage saglasnosti međunarodnih institucija, a da su svi mislili da će "Srbi malo galamiti" i da neće praviti problem.

"Ovo je presudna tačka, a mi ako popustimo i dozvolimo preglasavanje, nama će se to dešavati svaki drugi put. Ili ćemo se vratiti politici kompromisa ili slede ozbiljni politički sukobi, od koji niko nema korist. Ja ne tražim da neko samo mene sluša, ali ne dam nikome da mimo moje saglasnosti odlučuje", ističe on.

Pročitajte još:

Republika Srpska u opasnosti, očekuje zaštitu od Srbije

Nikolić: Političari podstiču tenzije

Dodik: Srbi jedino objedinjeni imaju šansu

Ivanić kaže da unutar Republike Srpske postoj podeljenost oko ekonomske politike, korišćenja budžeta, socijalne i zdravstvene zaštite, ali da je prirodno da u demokratiji postoje različiti pogledi, pa i protesti.

"Koja je moja odluka bila štetna po RS? Nema ni jedne. Dodik nas naziva izdajnicima jer mu je to jedini način da nešto kaže što ne mora puno da dokazuje. Ustvari, on tim optužbama skreće pažnju sa ekonomije, sa toga da budžet ne može da vrši davanja, da nema novca kojeg je Srbija uložila u RS kupovinom Telekoma Srpske, da ni jedan ozbiljan objekat nije napravljen, da nema borbe sa kriminalom i korupcijom", navodi on..

Ivanić optužuje Dodika da je napravio kontramiting istog dana kada je zakazan miting opozicije, a da su onda na priču o nasilnom rušenju vlasti u RS naseli i mediji u Srbiji, pa i Vučić i patrijarh Irinej.

"Pokazalo se da je sve prošlo normalno, jedan obični protest, koji bi bio manji da nije proradio srpski inat, da Dodik nije rekao da su svi koji budu došli na protest izdajnici", kaže on.

Lider opozicione Partije demokratskog progresa najavljuje da će Dodiku predložiti da se otvori dijalog vlasti i opozicije oko javnog nastupa Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS), jer nije normalna situacija u kojoj on 11 godina nema mogućnost da budem intervjuisan na javnom servisu.

Komentarišući poruke iz Beograda upućene Sarajevu, o dobrosusedskim odnosima, Ivanić ističe da ima "jako puno licemerstva i neiskrenosti i svemu tome, ali kaže da nije razočaran i da je spreman da razgoliti licemerstvo lepih reči i drugačijih poteza.

103

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.