Istraživanje: Srbi i Albanci za unapređenje odnosa

Izvor: B92, 01.Dec.2015, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Srbi i Albanci za unapređenje odnosa

Građani Srbije i Albanije se ne poznaju dovoljno, ali smatraju da odnose dve zemlje treba unaprediti, pokazuju rezutati istraživanja o srpsko-albanskim odnosima

Učestvujući na skupu na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja, ambasadori Albanije i Francuske u Beogradu, Iljir Bočka i Kristin Moro, koja je prethodno bila ambasador u Tirani, ocenili su da su se odnosi Srbije i Albanije popravili uprkos problemima.

Prema rečima Bočka, Srbija i Albanija su "važni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igrači i zemlje kandidati" za EU, čijem će povezivanju doprineti projekti izgradnje autoputa i pruge koje su dve zemlje pokrenule "prvi put u istoriji".

"Uveren sam da su naše sudbine sve više povezane i da ćemo zajedno napredovati i sve više se povezivati. Na putu ka EU moramo deliti iskustva i imati kontakte na svakom nivou", rekao je Bočko.

On je preneo spremnost Vlade Albanije da intenziviranjem komunikacije radi na modernizaciji odnosa sa Srbijom i prevazilaženju prošlosti.

Ambasadorka Francuske je navela da ne veruje u realnost projekta Velike Albanije, ali je dodala da vlada te zemlje mora da uzme u obzir da takvo verovanje postoji u Srbiji.

Moro je dodala da je u istraživanju videla tri ohrabrujuća rezultata.

"Građani su priznali da ne znaju dovoljno jedni o drugima, a to otvara prostor za unapređenje odnosa. Dobro je što poboljšanje vide kao dobrobit oba naroda, a ne kao želju velikih sila i to što Kosovo ne vide kao prepreku za poboljšanje odnosa", rekla je ona.

Ambasadorka je dodala da se istorijsko nasleđe, kao glavna prepreka, lakše prevazilazi dobrom komunikacijom, podsetivši tom prilikom na otpor koji su i Nemci i Francuzi imali prema međusobnom pomirenju, pre više od pola veka.

Predstavnik Albanskog instituta za međunarodne odnose Albert Rakipi ocenio je da bi odnosi dve zemlje bili odlični kada bi građani znali više jedni o drugima, kao i onome što se dešava u svakoj od tih zemalja.

"Kada ne znamo dovoljno, jedan dron može da nam napravi pometnju u odnosima", rekao je Rakipi i dodao da je veoma važno da se dve ključne zemlje u regionu "pomire, sarađuju i napreduju".

Dron na kome su bili simboli Velike Albanije bio je povod za prekid utakmice fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije 14. oktobra 2015. godine u Beogradu.

Istraživanje je pokazalo da građani Srbije i Albanije ne vide Kosovo kao prepreku na putu unapređenja odnosa dve zemlje već su kao kao glavnu prerpeku naveli istorijsku netreljivost dva naroda.

Najveći procenat anketiranih građana nije znao da odgovori ili nema stav o određenim pitanjima, za razliku od pitanja vezanih za puštanje drona na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, povodom koga obe strane krive jedna drugu.

Prema rečima direktora Ipsos stratedžik marketinga Srđana Bogosavljevića, istraživanje je iz ugla Srbije pokazalo da "te odnose ne vidimo kao dobre" i da građani bolje vide odnose dve vlade nego srpskog i albanskog naroda.

"Dobro je da postoji vera da će odnosi biti bolji, da je 60 odsto građana spremno na popravljanje odnosa, iako se Bog zna šta ne očekuje u narednih pet godina", dodao je Bogosavljević.

Istraživanje je pokazalo da građani dve zemlje malo znaju o kulturi, filmovima srpskih i albanskih kuturnih stvaralaca, kao i da je samo jedan odsto ispitanika u redovnom kontatku sa pripadnicima albanske, odnosne srpske nacionalnosti.

Građani Albanije kao najveću pretnju vide Grčku pa tek onda Srbiju.

Istraživanje su u Srbiji sproveli Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert, a u Albaniji Albanski institut za međunarodne studije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.