ISPAD ŠEFICE DIPLOMATIJE EU: Frederika na svom FB profilu priznala državu Kosovo

Izvor: Kurir, 06.Maj.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISPAD ŠEFICE DIPLOMATIJE EU: Frederika na svom FB profilu priznala državu Kosovo

Visoka predstavnica EU Frederika Morgerini povodom 6 meseci svog rada objavila grafiku zemalja koje je posetila i time izazvala skandal jer je muđu 15 država svrstala i Kosovo iako EU zvanično drži neutralnu poziciju u rešavanju ovog problema

PRIŠTINA - Iako zvanična politika EU i dalje drži neutralnu poziciju u vezi sa statusom Kosova, šefica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << evropske diplomatije Federika Mogerini (ponovo) priznaje Kosovo.

U jednom tekstu na njenoj fejsbuk stranici, gde govori o svojih prvih šest meseci na čelu evropske diplomatije, Mogerini je uključila Kosovo na spisak država koje je posetila, navodi portal.

U grafici se vide zastave 15 zemalja koje je posetila, i tu se vidi i zastava Kosova, zajedno sa zastavama Srbije, Bosne, SAD, Turske i drugih.

First six months in office for High Representative @FedericaMog #EUdiplomacy #HRVP pic.twitter.com/1Xz4CX0aYj

"Koha.net" podseća da je Mogerini i tokom prve posete Prištini jednom prilikom govorila o Kosovo kao državi.

Šefica evropske diplomatije je krajem marta u Prištini, na jednoj tribini rekla da se "dijalog odvija između dve ravnopravne strane.

Dijalog se odvija između dve države", na šta je portparolka EK Ketrin Rej sutradan reagovala izjavom da se pozicija Evropske unije o statusu Kosova nije promenila i da je pitanje priznavanja Kosova pitanje za države članice Unije.

( Tanjug/Koha.net)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.