IPA FONDOVI: Novac iz EU ide i na otpremnine!

Izvor: Kurir, 22.Dec.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IPA FONDOVI: Novac iz EU ide i na otpremnine!

Srbiji će na ime sprovođenja reformi biti dostupno ukupno 115 miliona evra od Evropljana, a deo tih sredstava može se iskoristiti za samozapošljavanje

BEOGRAD - Ministarka Jadranka Joksimović najavila je juče da postoji mogućnost da deo sredstava iz IPA fondova (od 115 miliona evra, na koliko se računa) bude dat kao socijalna podrška preduzećima u restrukturiranju.

- To znači da ćemo moći, ako to dobro isprogramiramo, da dobijemo znatna sredstva za programe >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << samozapošljavanja i otpremnine - naglasila je Joksimovićeva za RTV Pink.

Paket pomoći

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije, koja je nacionalni IPA koordinator, rekla je da je već proverila da li takva mogućnost postoji i dobila potvrdan odgovor. Prema njenim rečima, Srbiji je takođe omogućeno da deo sredstava, čak 62 miliona evra, opet prenameni za potrebe sanacije štete od poplava. - Dobili smo već iz Fonda solidarnosti EU još 60 miliona evra bespovratnih sredstava, i mislim da će u januaru ili februaru biti dostupna - navela je ministarka.

Evropska komisija je prošle nedelje objavila konačan paket programa pretpristupne pomoći za 2015. vredan dve milijarde evra i usmeren na podršku reformama u zemljama koje teže integraciji u EU. Srbiji će na ime reformi biti dostupno ukupno 115 miliona evra.

Predlog budžeta

ZA PREKOBROJNE 20 MILIJARDI

Predlogom budžeta za 2015. za isplatu otpremnina predviđeno je više od 20 milijardi dinara, a najviše za zaposlene u preduzećima u restrukturiranju. Nacionalnoj službi za zapošljavanje namenjeno je 8,9 milijardi dinara za finansiranje novčanih naknada za slučaj nezaposlenosti i privremenih naknada zaposlenih sa KiM, kao i dodatnih 6,8 milijardi dinara za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja. Od ovih sredstava četiri milijarde dinara je planirano za isplatu posebnih novčanih naknada zaposlenima kojima nedostaje do pet godina do ispunjavanja prvog uslova za penziju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.