IDITE KUĆI Bregzit prouzrokovao talas rasističkih incidenata

Izvor: Blic, 27.Jun.2016, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"IDITE KUĆI" Bregzit prouzrokovao talas rasističkih incidenata

Posle referenduma o izlasku iz Evropske unije u Britaniji je prijavljen talas rasistički motivisanih incidenata, objavio je danas Vašington post.

Veliki broj incidenata prijavljen je britanskoj policija, a i društvene mreže su preplavljene objavama o ksenofobnim pojavama, a njihov sadržaj predstavlja tužan pogled na to kako je izlazak Britanije iz EU možda ohrabrio one koji su skloni ekstremnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rasizmu, piše list.

Policija u zapadnom delu Londona istražuje, kako su naveli, rasistički motivisan slučaj napada na Društveno i kulturno udruženje Poljaka.

Na zgradi tog udruženja je ispisan grafit: "Idite kući". Vašington post napominje da Poljaci čine najveću populaciju onih koji su rođeni van Britanije.

U Kembridžširu su navodno deljeni leci sa porukom "Napustite EU/Nema više poljskih štetočina", napisanom i na engleskom i na poljskom.

Oni koji su se zalagali za Bregzit bili su jasni u uveravanju da novi imigracioni zakoni neće uticati na građane EU koji već žive u Britaniji, ali uprkos tome mnogi imigranti nisu sigurni u svoju budućnost, piše Vašington post.

List dodaje da se ni popularni britanski tabloidi nisu potrudili da smire osećanja javnosti oko imigracije, često pribegavajući rasnim provokacijama.

Poruka većine napada od petka je izgleda veoma jednostavna - da "pobednici referenduma treba da objave repatrijaciju svih koji nisu bele rase ni anglosaksonskog porekla u Ujedinjenom Kraljevstvu", uprkos tome što je zvanična kampanja Bregzita pozivala da se to izbegne, zaključuje Vašington post.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Talas rasističkih incidenata u Britaniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2016

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovarao je danas sa poljskim premijerkom Beatom Šildo kako bi je umirio posle izveštaja o zastrašivanju poljskih migranta u Britaniji...Poljska ambasada u Londonu izrazila je danas zbrinutost zbog, kako kažu, ksenofobije usmerene protiv zajednice Poljaka i drugih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.