Hrvatskoj prijeti Sud EU jer ne izdaje godišnje ribolovne dozvole strancima

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Okt.2016, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatskoj prijeti Sud EU jer ne izdaje godišnje ribolovne dozvole strancima

ZAGREB - Dva obrazložena mišljenja i jednu službenu opomenu uputila je Europska komisija Hrvatskoj zbog povrede propisa. Hrvatska je jedna od 19 članica Europske unije koje je Komisija obrazloženim mišljenjem pozvala da primjenjuju pravila o smanjenju troškova kako bi se povećao širokopojasni pristup internetu. Obrazloženim mišljenjem Hrvatska je pozvana i da ukine diskriminatorna ograničenja vezana uz ribolov.

Hrvatska bi na Sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << EU-a mogla završiti zbog diskriminacije stranaca pri izdavanju godišnjih dozvola za sportski i rekreacijski ribolov. Godišnje ribolovne dozvole, naime, izdaju se samo osobama s prebivalištem u Hrvatskoj, dok drugi mogu dobiti jedino dozvole koje vrijede najviše 30 dana, prenosi Novi list.

- Posjetitelj koji bi želio pecati cijele godine morao bi tako kupiti 12 mjesečnih dozvola, što je 16 puta skuplje od godišnje dozvole, navodi Komisija, ističući kako je takva praksa diskriminatorna i neusklađena s Direktivom o uslugama. Ističe se i kako Hrvatska nije dostavila dokaze o tome da osobe koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj svojim ribolovnim aktivnostima iskorištavaju hrvatske resurse više od osoba koje imaju prebivalište u toj zemlji pa nema opravdanja za poduzimanje mjera samo na štetu osoba koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Hrvatska, Grčka, Irska, Italija i Portugal primile su i službenu opomenu kojom ih Komisija poziva da poboljšaju razmjenu informacija radi borbe protiv terorizma i teških kaznenih djela.

Pet godina Hrvatska, Grčka, Italija, Irska i Portugal kasne s punom primjenom Prümskih odluka kojima su uvedeni postupci za brzu i učinkovitu razmjenu podataka među državama članicama u posebnim područjima. Hrvatska, kao ni ostale četiri zemlje koje su primile službenu opomenu, još nisu osigurale automatsku razmjenu podataka u barem dvije od tri kategorije – podaci o DNK-u, podaci o otiscima prstiju i nacionalni podaci o registraciji vozila.

Kada je riječ o jačanju širokopojasnog pristupa internetu, Hrvatska je među 19 zemalja kojima je Komisija poslala obrazloženo mišljenje tražeći da u potpunosti prenese direktivu koja je u nacionalna zakonodavstva trebala biti uključena s prvim danom ove godine. Njen krajnji cilj je da do 2025. godine škole, sveučilišta, istraživački centri, prometna čvorišta, bolnice i uprave te poduzeća koja se oslanjaju na digitalne tehnologije imaju pristup internetu koji korisnicima omogućuje preuzimanje/učitavanje 1 gigabita podataka u sekundi. Svim europskim kućanstvima, trebala bi biti dostupna povezivost s brzinom preuzimanja od najmanje 100 Mbps, s mogućnošću prelaska na 1 Gbps, a sva gradska područja te veće prometnice i željezničke linije trebali bi imati neprekinutu pokrivenost za 5G, petu generaciju sustava bežične komunikacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, i

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.