Hrvatska u problemu: Kasne, EK preti

Izvor: B92, 13.Jul.2017, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska u problemu: Kasne, EK preti

Brisel -- Evropska komisija je odlučila da pokrene postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU, pošto nisu promenili Zakon o privatizaciji domaće naftne kompanije Ina.

Zakon državi daje pravo veta u ključnim pitanjima, javlja agencija Hina.

"Komisija smatra da se posebnim ovlašćenjima koje država ima prema Zakonu o Ini neprimereno ograničavaju slobodno kretanje kapitala i sloboda osnivanja preduzeća", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju EK..

Dalje se dodaje da Komisija uviđa da je zaštita sigurnosti snabdevanja energijom legitiman cilj u javnom interesu koji deli i EU, i da bi se njime mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u Ugovoru o funkcionisanju EU.

"Takva ograničenja, međutim, moraju biti proporcionalna. U ovom slučaju, Zakonom o Ini hrvatskoj državi se omogućava osporavanje važnih odluka kompanije, pri čemu ulaganje veta nije potrebno obrazložiti mogućim ugrožavanjem sigurnosti snabdevanja, ili druge javne politike, ili javnim interesom", piše u saopštenju.

Prema Zakonu o Ini, državi su dodeljena posebna ovlašćenja u tom preduzeću, uključujući pravo ulaganja veta na odluke kompanije o prodaji deonica ili imovine iznad određene vrednosti.

Takođe, država može da se usprotivi važnim odlukama uprave Ine, kao što su promena delatnosti preduzeća, dodela koncesija ili ovlašćenja i promena adrese njegovog sedišta.

"Komisija smatra da takvo bezuslovno pravo veta nadilazi ono što je nužno za zaštitu sigurnosti snabdevanja energijom i da je zato neproporcionalno", navodi se u saopštenju.

Hrvatska je pre pristupanja Uniji preuzela obavezu usklađivanja Zakona o Ini s pravilima EU, a s obzirom na to da nije izmenila taj zakon, Evropska komisija je odlučila da protiv nje preduzme mere.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska u velikom problemu, Evropska komisija pokreće postupak!

Izvor: BKTV News, 13.Jul.2017

Evropska komisija je odlučila da pokrene postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU, pošto nisu promenili Zakon o privatizaciji domaće naftne kompanije Ina...Zakon državi daje pravo veta u ključnim pitanjima, javlja agencija Hina..."Komisija smatra da se posebnim ovlašćenjima koje država ima prema...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.