Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU

Izvor: RTS, 26.Maj.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU

Kontroverzne informacije o promeni stava Hrvatske. RTS je iz kredibilnih izvora nezvanično saznao da je Zagreb dao pismenu saglasnost da Beograd otvori poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske negiralo je potom da postoji takva vrsta saglasnosti. Komesar za proširenje EU Johanes Han rekao je, međutim, da navodi iz Zagreba nisu tačni i potvrdio da je postignuto rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za otvaranje poglavlja 23, kao i da će ono biti sprovedeno sledeće nedelje.
Komesar EU Johanes Han rekao je na konferenciji za novinare da je sa Hrvatskom dogovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23 i tekst zajedničke pregovaračke pozicije EU.

"Mogu vam reći da smo sinoć pronašli rešenje i sada to treba primeniti. Formalnu odluku očekujem sledeće nedelje. Hrvatska je imala nedoumice, neke smo razjasnili pre dve-tri nedelje, a o nadležnosti za suđenja za ratne zločine smo pronašli rešenje koje bi trebalo da bude prihvatljivo za sve", rekao je Han.
Rešenje podrazumeva da su uzete u obzir zamerke Hrvatske, ali da se od Srbije neće zahtevati da povlači Zakon o nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, jer takav zakon ima nekoliko članica Unije.
Kasno popodne oglasio se i šef hrvatske diplomatije Miro Kovač.
"Hrvatska razgovara sa Evropskom komisijom, zemljama članicama i predsedavajućom Holandijom o rešenju koje će jasno uvažavati hrvatske zahteve. Bez ispunjenih zahteva neće biti moguće napredovati. Što se Srbije tiče, moguće da će biti ostvareni, mi na tome radimo. Ja sam optimista, mislim da smo blizu rešenja", rekao je Kovač.
Informacije o otvaranju poglavlja ranije danas bile su kontroverzne. Tanjug je takođe u Briselu dobio nezvanične informacije da je Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU.
Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske negiralo je te informacije, rečeno je Televiziji N1.
Kako su toj televiziji rekli u hrvatskom ministarstvu, navodi RTS-a da je Hrvatska odblokirala poglavlje 23 su čista propaganda u svrhu dezinformisanja javnosti.
Od takvog stava nisu odustali ni posle potvrde iz Brisela da je sa Hrvatskom postignut sporazum da se Srbiji ukloni prepreka na evropskom putu.
Johanes Han je, komentarišući navode iz Zagreba, rekao da nema nikakve dezinformacije i da je to usaglašeno, pre svega, između članica EU.
Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori sledećeg meseca. 
Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.
Predsedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući to pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.
Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.
Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RTS: Hrvatska odblokirala Poglavlje 23

Izvor: N1 televizija, 26.Maj.2016

Hrvatska je odblokirala otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa EU, nezvanično saznaje RTS...Zagreb u aprilu nije dao saglasnost za otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja. ..Podsetimo, Poglavlje 23 odnosi na oblast pravosuđa, borbu protiv korupcije, poštovanje prava....Hrvatski ministar spoljnih...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.