Hrvatima poskupljuju sve e-usluge

Izvor: B92, 20.Apr.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatima poskupljuju sve e-usluge

Zagreb -- Hrvatska će od 2015. godine, kao i ostatak EU, zaraditi više od PDV-a jer će biti uvedeno obavezno plaćanje PDV-a na elektronske usluge u zemlji potrošača.

U hrvatskom Ministarstvu finansija za sada nemaju procene koliko bi se dodatnog poreskog prihoda moglo sliti u državnu blagajnu, ali činjenica je da će neke e-usluge postati skuplje za krajnjeg korisnika, i to isključivo zbog primene hrvatskih stopa PDV-a koje su među najvišima u EU, piše Jutarnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list.

U pitanju su usluge poput kupovine igrica, softvera, muzike ili drugih sadržaja preko interneta, onlajn kladionica, izrade ili hostinga internet sajtova ili emitovanja svih vrsta programa.

Do sada su takve usluge, kada se kupuju od ponuđača sa sedištem u EU, plaćane shodno PDV-u u tim zemljama.

Velike kompanije sa najvećim prometom uglavnom su formalno poslovale iz zemalja sa najnižim stopama PDV-a, koji se u EU kreće od 15 odsto u Luksemburgu do 27 odsto u Mađarskoj.

Iako hrvatski građani sve više kupuju preko interneta, njihova potrošnja ne može se uporediti sa potrošnjom u nekim drugim zemljama EU.

U Poreskoj upravi Hrvatske podsećaju da slični poreski propisi (plaćanje PDV-a u zemlji kupca) trenutno važe za ponuđače e-usluga čije sedište ili podružnica nisu registrovani ni u jednoj državi članici EU.

Od 1. januara to će važiti za sve prodavce e-usluga a ne samo one van EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.