Hrvati, čeka vas bukvica u Briselu

Izvor: B92, 28.Maj.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati, čeka vas bukvica u Briselu

Ugledni nemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je članak u kojem piše da će EU očitati bukvicu Hrvatskoj zbog loših finansija.

FAZ je tako nastavio kritičko izveštavanje o Hrvatskoj u nemačkim medijima koje je počelo u nedelju, kada je masovno čitani tabloid Bild objavio članak u kojem tvrdi da je Hrvatska poput Grčke jer obema preti "državni bankrot".

Novinar FAZ-a podseća na ekonomske preporuke koje je Komisija dala Hrvatskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebno citirajući izveštaj Komisije u delu koji kaže da su se značajno povećali rizici "povezani sa slabom konkurentnošću, velikim spoljnim obavezama i sve većim javnim dugom", piše Večernji list.

FAZ podseća da je "Hrvatska, uz Grčku, jedina država članica EU koja je šest godina u recesiji". Do novinara Frankfurter Allgemeine Zeitung, čini se, još nije stigla vest da sutra izlazimo iz recesije, kako je objavio potpredsednik Vlade Branko Grčić.

U članku se takođe tvrdi da "posmatrači sumnjaju da će premijer Zoran Milanović dovoljno brzo preduzeti odlučne i potrebne korake". Podseća se da je SDP "iznenađujuće izgubio predsedničke izbore u januaru" te da bi mogao loše proći i na parlamentarnim izborima početkom iduće godine.

FAZ citira i Dušana Reljića, voditelja briselske kancelarije nemačkog instituta SVP, a podseća i na to da potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis sutra dolazi u posetu Hrvatskoj upravo kako bi razgovarao o ekonomskim problemima.

“Ne mogu zamisliti da uzdrmani socijaldemokrati tik pre izbora pristupe ovakvim reformama koje za sobom povlače velike rezove - kaže Dušan Reljić u FAZ-ovu članu, u kojem se ipak navodi i da je Milanovićeva vlada u nacionalnom programu reformi Komisiji predložila "čak i više od onoga na što je dosad bila obavezna ".

Ni FAZ, kao ni Bild am Sontag, ne citira evropskog komesara koji je 13. maja, na dan objave ekonomskih preporuka Komisije, rekao kako je "hrvatska Vlada započela ambiciozne reforme" te da "postiže napredak".

Ali i FAZ, kao i Bild u nedelju, napominje da će o Komisijini izveštaju i ekonomskim preporukama raspravljati premijeri i predsednici EU na sastanku Evropskog veća krajem juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.