Hrana za  novu Evropu nije ista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2016, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana za "novu" Evropu nije ista

Istraživanja evropskih nadležnih institucija pokazala da proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u "staru" i "novu" EU, piše zagrebački Jutarnji list.

Riblji štapići u Danskoj, kako se navodi, imaju sedam posto više ribe nego u Češkoj. Čokoladni namazi su masniji i pretrpaniji šećerom, u mesnim proizvodima je piletina umesto svinjetine", ekstra devičansko maslinovo ulje pomešano je s drugim rafiniranim masnoćama, a konzerva tunjevine s manjim delom ribe košta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gotovo dva puta više nego originalna.

Poražavajuće je, kako se navodi, to što rezultati brojnih evropskih istraživanja o uporednoj kvaliteti proizvoda koji nedvosmisleno dokazuju ono na što se potrošači već godinama žale: proizvođači ne šalju proizvode iste kvalitete u zemlje stare članice Evropske unije kao u nove, poput Bugarske, Rumunjske i - Hrvatske.

Istraživanja su uglavnom obuhvatila brendove proizvoda najvećih svetskih proizvođača robe široke potrošnje, poput gaziranih pića, namaza, konzervi, umaka, sokova... Stoga je Hrvatska agencija za hranu odlučila da izvrši opsežno istraživanje o kvalitetu prehrambenih proizvoda. Tako će se uporediti između dvadeset i trideset jednakih proizvoda kupljenih u Nemačkoj i Hrvatskoj.

Nemačka je, kao razvijena zemlja Zapadne Evrope, uzeta kao ogledni primerak, jer je tamo dokazan kvalitet proizvoda. No, već sad gotovo da nema sumnje kako će rezultati istraživanja pokazati da u Hrvatskoj jednak proizvod nema isti kvalitet kao u Nemačkoj.

Istraživanje se radi na inicijativu Biljane Borzan, hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu, koja kaže kako će projekt finansirati Evropska unija.

Evropska komisija na slične je upite dosad odgovarala kako su svi ti proizvodi zdravstveno ispravni. U to nema sumnje, no, kada je kvalitet u pitanju, odstupanja su velika. Istraživanje sprovedeno u Češkoj tako je pokazalo kako je od svih uzetih uzoraka prehrambenih proizvoda njih čak 35 posto bilo drugačije, slabijeg kvaliteta nego u zemljama starim članicama EU.

Posebno iznenađuje što su proizvodi slabijeg kvaliteta u većini slučajeva u Češkoj bili skuplji nego originalni proizvod u razvijenoj zemlji.

Kupci, drugim rečima, skuplje plaćaju lošiju hranu. U nekim slučajevima to bi otišlo toliko daleko da je u boci poznatog ledenog čaja bilo čak 40 posto manje ekstrakta čaja nego u Nemačkoj, a cena je bila viša.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hrana koja nam stiže iz EU, daleko lošijeg kvaliteta

Izvor: Radio 021, 08.Feb.2016

Istraživanja evropskih nadležnih institucija pokazala su da proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u "staru" i "novu" EU...Riblji štapići u Danskoj, kako se navodi, imaju sedam odsto više ribe nego u Češkoj. Čokoladni namazi su masniji i pretrpaniji šećerom, u mesnim proizvodima je piletina...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.