Hrana bezbedna skoro kao u EU

Izvor: B92, 16.Apr.2014, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana bezbedna skoro kao u EU

Beograd -- Više od 90% regulative u oblasti bezbednosti hrane u Srbiji je već harmonizovano sa evropskim propisima i sada ostaje da se sva ta rešenja primene i u praksi.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović je, uoči skupa na temu "Saradnja proizvođača i potrošača na unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane", istakao da je sistem bezbednosti hrane "vrlo živ sistem", koji se stalno "fino šteluje".

"Hrana u Srbiji je bezbedna... >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u proizvodnji i preradi hrane ne postoji '100 odsto sigurno', ali se trudimo da naš sistem bezbednosti hrane funkcioniše i u onom delu kada dođe do rizika, da se što pre otkrije i reaguje", istakao je Budimović.

On je objasnio da je reč o takvoj vrsti proizvodnje, gde je neminovno, da prilikom tehnoloških procesa, kao i u proizvodnji sirovina, čuvanja, distribucije, transporta, dođe do izvesnih odstupanja.

Budimović je ponovio da je zato vrlo bitno primeniti sistem identifikacije i otklanjanja rizika, kao i obezbediti potrebne mehanizme. On je naglasio da je sledljivost vrlo bitna, ne samo za animalne, nego i za biljne proizvode.

Budimović je podsetio da su skoro objavljena dva vrlo važna pravilnika o aditivima i deklarisanju, dodajući da ih treba u potpunosti primeniti.

"Kupac mora da zna šta kupuje i koristi, bez ozbira na to kojoj je o ciljnoj grupi potrošača reč", kazao je Budimović u PKS.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.