Han: Proširenje EU živ proces, Srbija ključna u regionu

Izvor: RTS, 04.Sep.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Proširenje EU živ proces, Srbija ključna u regionu

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Johanes Han izjavio je da je proces proširenja EU "živ i živahan", a evropska perspektiva i dalje važna za stabilizaciju jugoistoka Evrope, što je potvrdio i prošlonedeljni samit o Zapadnom Balkanu u Beču.
U obraćanju šefovima misija EU u zemljama susedstva i kandidatima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za članstvo, juče u Briselu, Han je rekao i da je Srbija jedna od ključnih zemalja regiona i dodavši da je uvren da će do kraja godine moći da otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, prenosi Beta.

Han je podvukao da Brisel ostaje privržen politici proširenja, ali da to ne znači da će se proces odvijati kao do sad.
"Naprotiv, želim da politika proširenja od sada bude robusnija a nove zemlje članice bolje pripremljene za članstvo. Pritom, nije reč o tehničkim pregovorima već o dubokom procesu transformacije za koji je potrebno vreme", naglasio je evropski komesar.
Han je rekao da suština ostaje ista, a to su poštovanje vladavine prava i osnovnih sloboda, ekonomska reforma i reforma javne uprave ali i naglasio da "tu nema kompromisa" već je nužno snažnije zalaganje nego do sada.
EU, naveo je Han, jača dijalog o ekonomskom upravljanju i sve zemlje obuhvaćene procesom proširenja sada pripremaju programe ekonomske reforme čija će primena pomoći da se transformišu u potpuno funkcionalne i konkuretne ekonomije.
Kao drugi važan pokretač rasta i zapošljavanja Han je naveo izgradnju i povezivanje transportne i energetske infrastrukture.
Govoreći o zemljama kandidatima pojedinačno, evropski komesar je rekao da je Srbija ključna država za čitav region.
"Sa premijerom Vučićem Beograd preduzima značajne reformske korake i upravo je postigao važne sporazume sa Kosovom. To jeste ključno, ali nije kraj puta. Srbija treba da ostane u potpunosti angažovana u dijalogu sa Kosovom i da ostvari dalji napredak, ali nedavni sporazumi uveravaju me da će biti u stanju da do kraja ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o člnastvu sa EU", rekao je Han.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: Proširenje EU živ i živahan proces, Srbija ključna u regionu

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2015

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je proces proširenja EU "živ i živahan", a evropska perspektiva i dalje važna za stabilizaciju jugoistoka Evrope, što je potvrdio i prošlonedlejni samit o Zapadnom Balkanu u Beču...U obraćanju šefovima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.