Han: Dogovor EU i Turske dobro funkcioniše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Dogovor EU i Turske dobro funkcioniše

Dogovor EU i Turske o zaustavljanju priliva migranata na Zapad dobro funkcioniše i bilateralne veze na dnevnoj bazi bolje su od onoga što retorika možda pokazuje, rekao je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

"Nemam nikakvih strahova u pogledu održavanja sporazuma o izbeglicama. On funkcioniše", rekao je Han za radio "ORF", nekoliko dana nakon što je Nemačka povećala mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suspenzije novčanih sredstava EU obećanih Turskoj u sklopu dogovora o migrantima, prenosi Rojters.

U zamjenu za 3 milijarde evra novčane pomoći i obećanje o ublažavanju ograničenja za vize za Turke, Ankara je drastično smanjila priliv migranata koji ulaze u Evropu preko njene teritorije iz konfliktnih zona Bliskog istoka i Avganistana.

"Mora se priznati da je dnevna saradnja u više područja bolja od retorike", dodao je Han.

Migrantski sporazum posebno je pozdravila Nemačka, koja je za migrante najpoželjnija destinacija, ali odnosi između Berlina i Ankare zahladili su nekoliko pitanja, a zemlje jedna drugu zadnjih dana optužuju za "neprihvatljivo" ponašanje.

Austrija je u međuvremenu bila najglasnija u pozivima da se suspenduju turski pristupni pregovori za priključenje EU, koji su takođe trebali da budu podstaknuti migrantskim sporazumom, zbog represivnih mera turskog režima, a nakon propalog pokušaja državnog udara u Turskoj.

Han i šefica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini trebalo bi da se sastanu sa turskim ministrom za spoljne poslove Mevlutom Čavušogluom i ministrom za EU Omerom Čelikom u toku današnjeg dana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.