Godinu preduzetništva iskoristiti za povećanu konkurentnost

Izvor: Press, 11.Feb.2016, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu preduzetništva iskoristiti za povećanu konkurentnost

Ovu godinu, koju je Vlada Srbije proglasila godinom preduzetništva, treba iskoristiti za unapređenje preduzetništva i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, rečeno je danas na panel diskusiji „Preduzetništvo i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).
        Na skupu u organizaciji Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Srbiji, Nacionalnog konventa o EU i PKS, pomoćnica ministra za privredu Katarina Obradović-Jovanović podsetila je da je vlada ovu godinu zvanično proglasila godinim preduzetništva, i najavila da će uskoro u medijima imati promociju iste, uz Akcioni plan koji se sada finalizuje.
„Prethodna godina je bila godina u kojoj su veoma važne mere sprovedene“, navela je ona, ukazujući na promene u oblasti građevinskih dozvola, Zakona o inspekcijskom nadzoru.
S tim u vezi je kazala da je zabeleženo povećanje od više od 50 odsto novih registrovanih preduzetnika i preduzeća, kao i broja novozaposlenih.
           Takođe, prema njenim rečima, uvedene su brojne olakšice, kao što su ukidanje radne knjižice i unapređenje aktivnosti na većem korišćenju elektronskih procedura.
To je, kako je naglasila, pravac kojim će se ići dalje, jer mogućnosti elektronske uprave pružaju ogromnu šansu za ubrzanje procedura i eliminisanje korupcije.
Obradović-Jovanović je, istovremeno, konstatovala da ima još puno posla koji treba obaviti.
Tako je ostalo da se donese zakon o naknadama, kako bi se popisale i uredile sve naknade koje postoje, jer izmene zakona o administrativnim taksama nisu sve učinile da se svi nameti obuhvate.
Ona je podvukla da je važno da se ograniče varijacije koje postoje u lokalnim taksama.
„Nije urađeno malo. Mozemo biti zadovoljni rezultatima, koji se održavaju u napretku od 30 mesta na „Duing biznis listi““, naglasila je Obradović-Jovanović.
Ona je istakla da je pristup finansiranju važna oblast za mala i srednja preduzeća, i da je ideja Ministarstva da se prošire kanali i instrumenti koji sada postoje učine mnogo dostupnijim.
Jedan od pravaca, kako je dodala, jeste da se nađu ančini da se sem bankarskog finansiranja omoguće i drugi vidovi.
S tim u vezi je izrazila nadu da će uskoro biti moguće da se najavi veliki program garancijskig šema koje će se realizovati sa EU.
Rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva PKS Aleksandar Gradačac ukazao je da je cilj da mala i srednja preduzeća dostignu nivo preduzetništva u EU.
„Još smo ispod proseka EU. Na tom planu moramo mnogo vsise da radimo, da primenimo sve standarde kada je u pitanju sketor malih i srednjih preduzeća. Imamo strategiju koja je doneta prošle godine. Najvažnija je internacionalizacija tog sektora“, poručio je on. 
Predsednica Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Radmila Milivojević rekla je da je u EU preduzetništvo jedno od ključnih elemenata i da se smatra da bez preduzetništva, inovacija, razvoja tehnologija nema konkurentnosti privrede.
Država, prema njenim rečima, pokrenula je niz aktivnosti u cilju podsticanja preduzetništva u Srbiji, te da je podstrek što su u razgovore o nacionalnom programu bili uključeni privrednici, civilno društvo, i da tako treba nastaviti, jer se time obezbeđuje da mere koje se donose budu održive.
Na skupu je predstavljen i program EU COSME, kojem je Srbija pristupila nedavno.
Nacionalni koordinator za COSME program Milica Zatezalo je prenela da je preduzetništvo velika tema u EU, i da se smatra da je čak 85 odsto novootvorenih radnih mesta generisano u sektoru malih i srednjih preduzeća, koji je glavni pokretač razvoja evrospke ekonomije.
Porgram EU ima za cilj dalje podsticanje preduzetništva i pre svega njegove konkurentnosti.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.